Čak 90 posto obrtnika povećalo je svoje cijene u zadnjih godinu dana

Autor: Marta Duić , 10. studeni 2021. u 22:00
Čak 75 posto majstora i obrtnika u naredna tri mjeseca planira podići cijene usluga/JURICA GALOIĆ/PIXSELL

Istraživanje je pokazalo da je devet od deset obrtnika povećalo cijene usluga, točnije gotovo 90 posto majstora i obrtnika podiglo je cijene u posljednjih godinu dana.

Portal Trebam.hr koji povezuje izvođače s onima koji traže njihove usluge proveo je istraživanje među izvođačima usluga za dom kako bi saznali koliko je poskupljenje materijala i energenata te kašnjenja isporuka za vrijeme korona krize utjecalo na cijene.

U istraživanje koje je trajalo od 27. listopada do 3. studenog uključili su nasumično odabrane obrtnike iz cijele Hrvatske, a na njihov poziv odazvalo se 283 obrtnika i poduzetnika. Istraživanje je pokazalo da je devet od deset obrtnika povećalo cijene usluga, točnije gotovo 90 posto majstora i obrtnika podiglo je cijene u posljednjih godinu dana.

Svaki peti obrtnik povećao je cijene za 5 do 10 posto, svaki šesti za 10 do 15 posto, njih 17,4 posto povećalo je cijene usluga za 15 do 20 posto, četvrtina majstora za više od 20 posto, a njih tri posto za više od 50 posto.

Većina ih kao razlog ističe poskupljenje sirovina i materijala koje trebaju za rad (88 posto), više od trećine (36 posto) navodi da je cijene povećalo zbog poskupljenja električne energije i energenata, a njih 29 posto zbog povećanje cijena konkurencije.

Cijene su povećali svi izvođači gradnja, adaptacija i ograda koji su odgovarali na ovaj upitnik, kao i gotovo svi elektroinstalateri (94 posto), stolari (93 posto) i ponuđači prozora (91 posto).

Najmanje su poskupjele usluge ponuđača klima uređaja – više od pola povećalo je cijene za 5 do 10 posto, a nitko za više od 15 posto. Ubuduće povećanje cijena planira tri četvrtine obrtnika.

Naime, istraživanje je pokazalo da čak 75 posto majstora i obrtnika u sljedeća tri mjeseca planira podići cijene svojih usluga.

Komentirajte prvi

New Report

Close