Čak 64% ispitanika smatra da bi školske uniforme smanjile bullying

Autor: Poslovni.hr , 19. veljača 2013. u 10:33
Ilustracija (Guliver/Thinkstock)

Uvođenjem uniformi poštovale bi se obrazovne institucije“, navodi jedan od ispitanika, a drugi ističe da su uniforme ‘dobra priprema za posao’.

Dok gotovo svaka europska zemlja ima obavezne školske uniforme, takva praksa nije i dio hrvatskog školstva. Što o uniformama u školi misle građani istražio je portal EduCentar na gotovo 600 ispitanika.

Velika većina ispitanika (64%) podržava nošenje uniformi, objašnjavajući da 'današnja mladež (u školu) dolazi u neprimjerenoj odjeći i obući', ali i da bi se time stalo na kraj 'zadirkivanju i ismijavanju' učenika lošijeg imovinskog statusa. Ujedno u svojim komentarima navode da bi se takvom 'politikom' izrazilo nužno poštovanje prema ustanovi i učiteljima. „Odjeća koja se danas nosi nije u skladu s kućnim redom. Uvođenjem uniformi poštovale bi se obrazovne institucije“, navodi jedan od ispitanika, a drugi ističe da su uniforme 'dobra priprema za posao'.

Jedna ispitanik predlaže blaži model uvođenja školskih uniformi: „Trebao bi postojati jedan osnovni model na koji bi djeca samostalno kreirala detalje, kako bi bili ravnopravni, ali ujedno izražavali i njegovali svoje različitosti.“ Trećina ispitanika (30%) smatra da uniforme nisu potrebne. U svojim komentarima navode da 'uniforme spadaju u prošlost ' te da se na taj način 'gubi individualnost i stil samog pojedinca'. 

Jedan od ispitanika pojašnjava: „Uvođenjem uniformi gubi se raznolikost i svi postajemo kopije jedni drugih. Smatram da svatko ima pravo na osobni stil.“  Ovi ispitanici navode i problem visoke cijene odora. Svega 6% ispitanika neutralnog je stava odnosno svejedno im je nose li učenici školske uniforme ili ne. Svoj stav potvrđuju komentarom 'zašto ne?'.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close