Čačić priznao da prodaja Brodosplita ne teče po planu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2012. u 14:31
PXL

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je danas da se bez rebalansa državnog proračuna ne može sklopiti ugovor o prodaji Brodosplita.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je danas da se bez rebalansa državnog proračuna, kojim bi se osiguralo 365 milijuna kuna za pokriće gubitaka Brodosplita, ne može sklopiti ugovor o prodaji tog brodogradilišta.

Premda za tu temu u vremenu predviđenom za pitanja novinara nakon predstavljanja rezultata investicija javnog sektora nije bilo posebnog interesa, Čačić je sam otvorio pitanje Brodosplita, potaknut pisanjem današnjeg Jutarnjeg lista. U napisu tog dnevnika tvrdi se da dio ministara iz redova SDP-a zamjera Čačiću što prodaja Brodosplita ne teče po planu, što bi moglo ugroziti ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. godine.

Čačić kaže da su pregovori o Brodosplitu završeni, uvjeti postavljeni, a ugovori mjesecima spremni. U međuvremenu, dodaje, gomilaju se gubici, a na Vladi je da ono što je ispregovarano i službeno potvrdi.

Kad Vlada potpiše, mora platiti svoje obveze, zbog čega mora napraviti rebalans budžeta, tvrdi Čačić. "Nije problem u novcu, ali ne postoji forma, a ona se zove rebalans budžeta, a njega još do danas nema", dodaje.

Na novinarsko pitanje proziva li on to Ministarstvo financija, rekao je da to ministarstvo ima razloga za taktiziranje s rebalansom, kao što su, primjerice, bolja pozicija zemlje kod rejting agencija i MMF-a.

Upitan je li poskupljenje centralnog grijanja, o čemu će HERA kako se doznaje odlučivati danas, novi udar na standard građana te gospodarstvo i njegovu konkurentnost, Čačić je rekao da ne postoji veći udar od dosadašnjih gubitaka zbog uvoza energenata po višoj cijeni od one po kojoj su prodavani na domaćem tržištu. Taj su gubitak, kaže Čačić, plaćala i domaćinstva koja nisu među 123 tisuće onih koja se griju putem sustava centralnih grijanja iz toplana.

"Dogodilo se samo ono što je bilo nužno – da pogledamo istini u oči i da svatko plaća svoj trošak", kaže Čačić.

Komentirajte prvi

New Report

Close