Čačić o javnim investicijama: Može se i mora bolje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2012. u 14:18
PXL

Realizacija investicija osam javnih poduzeća za prvih devet mjeseci ove godine iznosi 710,2 milijuna eura.

 Realizacija investicija osam javnih poduzeća za prvih devet mjeseci ove godine iznosi 710,2 milijuna eura, procjenjuje se da će vrijednost investicijskih ulaganja u 2012. iznositi više od 1,3 milijarde eura, što je 20 posto manje od maksimalnog željenog iznosa, ali i 25 posto više nego prošle godine, izvijestio je danas prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

>>> Čačić: Mene prisluškuju već 35 godina

>>> Čačić priznao da prodaja Brodosplita ne teče po planu

Čačić je na konferenciji za novinare rekao da je nakon smanjenja realizacije i sporog pokretanja investicija u prvih šest mjeseci, od rujna primjetno povećanje investicijskih aktivnosti.

Realizacija investicija osam javnih poduzeća za prvih devet mjeseci od 710,2 milijuna eura iznosi 93 posto plana, što je 43 posto maksimalnog željenog plana i 68 posto inicijalnog plana usvojenog na nadzornim odborima društava.

Javna poduzeća, bez Ine, u 2012. do sada su ugovorila investicije ukupne vrijednosti 1,03 milijarde eura, a u tijeku javne nabave je još 385 milijuna eura, kaže Čačić. Trenutno je u realizaciji 4.576 projekata osam javnih poduzeća, od kojih je 4.204 pokrenuto.

Na osnovi do sada realiziranih investicija i plana ugovaranja, Čačić procjenjuje da će vrijednost investicijskih ulaganja u 2012. iznositi više od 1,3 milijarde eura, što je 20 posto manje od maksimalnog željenog iznosa, ali i 25 posto više nego prošle godine. Ostvare li se najave Uprave Ine, realizacija bi u odnosu na prošlu godinu bila veća za 50 posto, kaže Čačić.

Upitan je li zadovljan realizacijom investicija javnih poduzeća, Čačić je rekao da se može i mora bolje te da je puno toga išlo sporo, uz usporedno zatvaranje financiranja jer se mora voditi računa o držanju javne potrošnje pod kontrolom.

Tu su i problemi s nedovoljnim brojem članova saborske Komisije za javnu nabavu, pa se izmjenama zakona ide na povećanje broja članova s tri na devet, tako da će istovremeno moći raditi tri tročlane komisije, kaže Čačić.

Problem su po njegovim riječima i javna poduzeća bez ikakvih investicijskih planova.

Kao najveće razloge nemogućnosti dostizanja željene razine investicijskih aktivnosti i ostvarenja maksimalnih rezultata, Čačić navodi kašnjenje pojedinih izvođača na velikim gradilištima, postupke izvlaštenja na nekim gradilištima, odustajanje od pojedinih projekata koji nisu imali razvojni kapacitet kao što je podmorski plinovod Krk – kopno te dugotrajne postupke javne nabave.

Najmanje je zadovoljan stanjem investicija u HŽ-u, ali smatra da je Upravi tog poduzeća najteže jer je zatekla vrlo teško stanje.

Ocjenu rada uprava svih javnih poduzeća Čačić je najavio po isteku prve godine njihova mandata.

Čačić kaže kako podaci o realiziranim projektima pokazuju da se oni izvode po nižim cijenama od planiranih, jer se na natječaje javlja više izvođača nego ranije.

Prema podacima Ministarstva gospodarstva, Vlada u ovoj godini među javnim poduzećima najviše očekuje od HEP grupe koja bi prema prognozi trebala investirati 349,5 milijuna eura. Slijede Hrvatske vode sa 270 milijuna eura, Hrvatske ceste s 259,7 milijuna eura te Hrvatske autoceste s 254,1 milijunom eura.

Među većim projektima koji se realiziraju u ovoj godini Čačić je spomenuo terminal i luku Omišalj (19 milijuna eura), izmjene sustava električne vuče na pruzi Moravice – Rijeka (14 milijuna eura), cestu Orehovica – Križišće (36,5 milijuna eura), plinovod Benkovac – Split (8 milijuna eura), dionicu autoceste Beli Manastir – Osijek (50 milijuna eura).

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ako Vam je promaklo. Bilo bi mi žao.

Gosp. Čačiću sinergija DIOKI-ja, INGRE, INE, Katarskog kapitala, Turskog iskustva i njihova implementacija u Hrvatski turizam na najvišem nivou i to sezona koja traje 12 mjeseci. Sve eko.loški i još na plin.

Pokrenite građevinu, za energetiku ću Vam ja, Ina i gosp. Linić pomoći.

Dobiti će te i novce za investicije, samo Vas molim optimizam.

Sada nije vrijeme za plakanje.

S poštovanjem
[emo_palacg]

– koliko sam shvatio radi se o gosp. Bandiću, kod njega stalno možete nabaviti med

već dugo na forumu ne uočavam nick jednoga kolege koji stalno tvrdi, da će na nekim dionicama teći med i mlijeko, sve više mi se javlja sumnja tko(??) se krio iza tog nicka, ne može više pisati često, a stalno nešto obećava, kao što smo svjedoci, mlijeko je poteklo, e sad koliko ćemo dugo čekati med ?

New Report

Close