CA milijunske štete za svaki dan štrajka

Autor: Josip Bohutinski/VL , 02. kolovoz 2017. u 22:00
Obustava letova usred sezone može ugroziti i ugled kompanije i cijele Hrvatske/Žarko Bašić/PIXSELL

Prijeti kolaps zračnog prometa.

Štrajk u Croatia Airlinesu najavljen za utorak 8. kolovoza mogao bi dovesti do kolapsa u zračnom prometu jer je srce turističke sezone.

Hrvatski nacionalni prijevoznik sudjeluje na hrvatskom tržištu zračnog prometa s udjelom od 30 posto, a prosječno dnevno ima 105 letova. Na vrhuncu sezone zrakoplovi CA dnevno prevezu i 10.000 putnika. Tijekom štrajka mora se osigurati normalno odvijanje trećine letova. Direktor CA Krešimir Kučko jučer je procijenio da će od 300-injak pilota i stjuardesa štrajkati njih 50 do 100 te je najavio da će unajmiti avione s posadom kako bi se osigurao neometani prijevoz putnika.

Kazao je da su putnici najbitniji i da u kompaniji ne žele da ni jednom od njih propadne godišnji odmor ili drugo putovanje u našu zemlju. Koliko će aviona s posadama unajmiti nije rekao jer se ne zna koliko će osoblja štrajkati. No, procjena je da će zbog toga kompanija imati višemilijunske štete po svakom danu štrajka. Za prošlog štrajka u svibnju 2013. CA je uspjela 85% putnika prevesti po redu letenja, a ostatak uz kašnjenja.  

Kučko je ipak upozorio da štrajk usred sezone može nepovratno ugroziti ugled CA i Hrvatske kao turističke destinacije. "Ovaj štrajk može izazvati kolaps u zračnom prijevozu", kaže direktor CA. Kompanija će, nagađa se, imati i velike troškove zbog kompenzacije putnicima za otkazane letove, a one iznose od 250 do 600 eura po putniku.

Komentirajte prvi

New Report

Close