Butković: ‘Koncesionar traži državne garancije’

Autor: Poslovni dnevnik , 24. srpanj 2016. u 22:00
Terminal u Gružu služio bi za prihvat velikih kruzera/Grgo Jelavić/PIXSELL

Država odbila koncesionara za gradnju luke, tvrtka Global Ports Holdinga tvrdi da nisu tražili garancije.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u petak kako je predugovor zaprojekt Terminala za kruzere u Dubrovniku raskinut, među ostalim i zato što je koncesionar tražio državne garancije u slučaju raskida ugovora, a izvršni direktor Global Ports Holdinga (GPH) Mehmet Kutman to je opovrgnuo.

Butković je u Kraljevici odgovarajući na novinarska pitanja naglasio kako je predugovor o koncesiji poništen jer su uvjeti koje je tražio koncesionar bili neprihvatljivi. "Tražili su još jednu odgodu do 1. studenog, a vodili su se pregovori i investitor je tražio da država dade određena jamstva. To je bilo potpuno neprihvatljivo i kršilo je odredbe natječaja. Koncesionar je ponudio lučku tarifu u iznosu od 8 i pol eura po putniku, a to je povećanje u odnosu na postojećih sedam eura, a Hrvatska komora arhitekata je dala mišljenje da urbanističko rješenje nije u skladu s Urbanističkim planom grada Dubrovnika", rekao je Butković.

Mehmet Kutman, izvršni direktor Global Ports Holdinga, jedne od dvaju tvrtki osnivača tvrtke koncesionara Dubrovnik International Cruise Port Investment (DICPI), je, gostujući na HTV-u i RTL-u, ustvrdio pak kako ne smatra da je natječaj poništen. Na novinarski upit potvrdio je kako je inicijalni rok za usuglašavanje teksta glavnog ugovora bio travanj te kako je taj rok produljen na njihov zahtjev do 15. srpnja. Upitan zašto ponovno traže produljenje roka, Kutman je odgovorio kako je to "pogreška njegovog tima". Kutman je naglasio i kako ne traže nikakva jamstva. "Koliko znam, ne tražimo nikakva jamstva. To bi značilo da smo tražili od Vlade da nam isplatiti novac ako projekt propadne. Apsolutno to nismo tražili", rekao je.

Komentirajte prvi

New Report

Close