Burilović: Prošla godina bila je uspješna prva godina prilagodbe na nove zakonske okvire

Autor: Objava za medije , 29. lipanj 2023. u 16:18
foto: hgk

Donošenjem novog Zakona redefiniran je i reorganiziran rad udruženja i zajednica HGK, a poglavito u smislu njihove brojnosti, članstva, načina i mogućnosti sudjelovanja članica, tako je na kraju 2022. godinu kroz HGK-a djelovalo 45 udruženja, devet zajednica, 44 grupacije te 40 strukovnih grupa.

U nastojanju da svojim članicama pruži sustavnu pomoć Hrvatska gospodarska komora intenzivno nastavlja daljnji proces digitalizacije te poboljšanja kvalitete postojećih digitalnih usluga, s tim da je glavni fokus u prošloj godini bilo daljnje olakšavanje poslovanja članicama te prilagodba na novi zakonski okvir poslovanja HGK-a, rečeno je na 21. sjednici Skupštine Hrvatske gospodarske komore.

U prošloj godini HGK je realizirala ukupne prihode u iznosu većem 201,3 milijuna kuna dok su ukupni rashodi bili gotovo 176 milijuna kuna.

“U ukupnoj strukturi prihoda najznačajniji udio imaju prihodi od članarina koji su u 2022. godini realizirani u iznosu višem od 129,2 milijuna kuna te čine 64,2 posto ukupno ostvarenih prihoda.  Iako u odnosu na 2021. godinu prihodi od članarine bilježe pad, važno je reći kako je to rezultat  novog Zakona o HGK, koji je stupio na snagu početkom prošle godine, a prema kojem tvrtke iz I. skupine više nisu obvezne plaćati članarinu”, pojasnio je Izvješće o poslovanju Hrvatske gospodarske komore za 2022.godinu predsjednik HGK-a Luka Burilović, te je dodao kako je 2022. bila i godina u kojoj je HGK proslavio 170 godina svoga postojanja te prva godina prilagodbe na nove zakonske okvire.

Donošenjem novog Zakona redefiniran je i reorganiziran rad udruženja i zajednica HGK, a poglavito u smislu njihove brojnosti, članstva, načina i mogućnosti sudjelovanja članica, tako je na kraju 2022. godinu kroz HGK-a djelovalo 45 udruženja, devet zajednica, 44 grupacije te 40 strukovnih grupa.

Kroz rad udruženja i zajednica nastavljena je suradnja s nadležnim državnim tijelima, aktivno sudjelovanje u kreiranju nacionalnih zakonskih i podzakonskih propisa, a s ciljem promicanja interesa članica te olakšavanje poslovanja kroz rješavanje otvorenih pitanja vezanih uz provođenje propisa i unapređenje zakonske regulative vezane uz njihove djelatnosti.

“Uspostavljeni su novi procesi i načini u rada, a naše članice iskoristile su pogodnosti članstva u Komori te su sudjelovale i koristile 23.311 naših aktivnosti i usluga”, rekao je Burilović.

U prosincu 2022. godine HGK je otvorila svoje sedmo predstavništvo i to u Beču, a čiji je glavni zadatak pružanje potpore članicama pri izlasku i poslovanju na austrijskom tržištu. Od ove godine predstavništvo u Beču će promicati i zastupati interese hrvatskog gospodarstva i u Švicarskoj. Osim Austrije veliki doprinos u promociji i prezentiranju gospodarstva Hrvatske dala su i ostala predstavništva.

Na Skupštini su uz Izvješće o poslovanju Hrvatske gospodarske komore za 2022.godinu, donesene i Izmjene i dopune Cjenika posebnih usluga i proizvoda Hrvatske gospodarske komore kao i Prijedlog odluke o donošenju Posebnih uzanci u ugostiteljstvu.

Važeće Posebne uzance u ugostiteljstvu donijela je Hrvatska gospodarska komora 1995. godine. Njima se, u bitnome, utvrđuje kako je riječ o kodificiranim poslovnim običajima i da se iste primjenjuju na odnose iz ugovora o ugostiteljskim uslugama u gospodarstvu.

Uslijed proteka gotovo 30 godina, uvodi se nekoliko suštinskih izmjena kao što je usklađivanje teksta PUU-u s tekstom važećeg Zakona o obveznim odnosima, zatim uvođenje tzv. all inclusive usluge u predmet ugovora o hotelskim uslugama, te smanjivanje njihova broja sa 152 na 141 i slično.

Komentirajte prvi

New Report

Close