Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Budućnost vidimo u internacionalizaciji poslovanja

Goran Kalanj, direktor Serengetija.

Goran Kalanj
15. prosinac 2022. u 22:00
Goran Kalanj/PD

Turbulencije na globalnom tržištu nisu usporile rast Serengetija ni ove godine. Uzlazna konstanta koja nas prati od samih početaka nastavljena je unatoč svim ekonomsko-političkim izazovima.

Godinu u tijeku obilježila su otvaranja ureda u Splitu i BiH uz nova zapošljavanja (koja će se nastaviti i u 2023.), priznanja poput onoga na nezavisnoj B2B platformi Clutch, gdje su nas naši klijenti svrstali među najbolje hrvatske developerske kompanije. te jače širenje na američko tržište.

Započeli smo suradnju s tvrtkom Human Resource Prodigy, koja radi na razvoju produkata za upravljanje ljudskim resursima u javnom sektoru SAD-a, a napravili smo i iskorak u B2B komunikaciji na tom tržištu prisustvom na multinacionalnim konferencijama na kojima razvijamo mrežu kontakata. Budućnost Serengetija vidimo u internacionalizaciji poslovanja, odnosno razvoju inozemne prodaje i otvaranju ureda na drugim tržištima.

Iduća će godina, očekujemo, biti obilježena usporavanjem globalnog gospodarstva, tvrtke će nastavljati ulagati u projekte koji im omogućavaju pružanje bolje usluge klijentima i umanjuju glavne rizike vezane za energetsku krizu, poremećaje u supply chainu i ovisnost o azijskim proizvođačima komponenti. Vrijeme “jeftinog novca” i niskih kamata polako prolazi pa će i ulaganja u rizične projekte ili startup kompanije biti opreznija te će se tražiti povećanje efikasnosti i brži put prema profitabilnosti takvih projekata i kompanija.

Ulaganja u IT projekte i dalje će biti na visokoj razini, ali je isto tako moguće da će neki projekti koji nisu prioritet i koji donose dugoročne benefite biti odgođeni. Međutim, ne bi se trebao zanemariti daljnji razvoj digitalne transformacije, za što nas čekaju ozbiljna sredstva iz EU fondova.

Budući da Serengeti kod svojih klijenata radi na razvoju core produkata, a to je segment čije se investicije ne smanjuju ni u vrijeme krize, i dalje smo optimistični u pogledu našeg daljnjeg rasta i razvoja.

New Report

Close