Ljudi bliski budućem ministru tvrde: Paladina odavno nema nikakvih veza s Rusima

Autor: Suzana Varošanec , 08. ožujak 2022. u 22:00
Ivan Paladina će, smatra i premijer Plenković, donijeti novu energiju za važne zadatke u građevinskom sektoru/S. Midžor/PIXSELL

Kad je vodio IGH tvrtka se značajno oporavila, no razišao se s Gljadelkinom.

Vladin izbor za budućeg ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine je Ivan Paladina (38), diplomirani ekonomist s poslijediplomskim studijem iz organizacije i medžmenta, istaknuti poslovni čovjek koji je bio poznat po ruskim vezama, no s kojima je prema dostupnim informacijama sve oblike suradnje raskinuo još prije nekoliko godina.

U vruću fotelju trebao bi sjesti kao mlada, svježa krv u Banskim dvorima. I po ocjeni premijera Plenkovića mladi menadžer će donijeti novu energiju za važne zadatke u građevinskom sektoru. S izborom se slažu koalicijski partneri, a po svemu sudeći u petak na sjednici vladajuća većina u Hrvatskom saboru potvrdit će njegovo imenovanje.

Prosječni poduzetnici, ne oligarsi
Kao biznismen Paladina je najprepoznatljiviji u graditeljstvu i nekretninskim projektima. Na ministarsku poziciju dolazi s glavnim zadatkom podizanja obnove ekspresno do visoke razine učinkovitosti.

Paladina će predvoditi procese financirane osiguranim novčanim injekcijama EU koja se ujedinila s velikim dijelom svijeta pod agendom sankcija Ruskoj Federaciji zbog suzbijanja agresije na Ukrajinu. Stoga je logično očekivati da hrvatsku i europsku javnost zanima tko je novi hrvatski ministar.

Javnosti su dodatno senzibilizirane jer su pod povećalom svi i sve što tangira pitanje eventualne suradnje ili povezanosti s ruskim kapitalom, imovinom koju međunarodna tijela i u Hrvatskoj popisuju s ‘uvezanim’ ruskim eksponentima.

Nijedan kandidat za člana u hrvatskoj Vladi zbog tih razloga dosad nije bio predmetom toliko izoštrenog fokusa preispitivanja i provjere nalaza hrvatskih službi zaduženih za sigurnost zemlje.

Na novu funkciju dolazi sa savjetničke ulogu u Hrvatskoj poštanskoj banci na pola radnog vremena, kreditnoj instituciji u većinskom vlasništvu RH koja je netom završenom sanacijom i preuzimanjem hrvatske podružnice Sberbanke zaštitila interese njenih hrvatskih klijenata, građana i subjekata.

Delta savjetovanje je današnja tvrtka u vlasništvu Paladina koji obnaša i funkciju zakonskog zastupnika, a s ulaganjima u nekretninske i financijske projekte. No oni se, prema izvorima bliskim Paladinu, ne razvijaju u suradnji s Rusima.

U svojim počecima sve do 2008. Paladina je bio direktor u Adecco Hrvatska, zatim kratko pomoćnik direktora u Razvoj Golf s aktivnostima na razvoju nekretninsko-turističkog projekta na Srđu u Dubrovniku. Iz faze od 2009. do 2011. kao menadžer na projektima Titan Grupe prvi put ulazi u sferu povezanosti s akterima koji su navodno prosječni ruski poduzetnici, a ne utjecajni oligarsi.

Jedina preostala spona
Od 2011. do 2014. kroz Delta savjetovanje Paladina se bavio konzultantskim poslovima prije svega u području nekretnina, a nakon toga ulazi u Upravu Instituta IGH i vrlo brzo postaje njen predsjednik.

U sličnom periodu je bio i predsjednik NO-a Hidroelektre, a funkciju je preuzeo kad je tvrtka bila pred stečajem, zaposlenici nisu dobili plaće 7 mjeseci, a sva gradilišta bila obustavljena. S Paladinovom Upravom tvrtka je oživjela, a s njegovim odlaskom poklapa se stečaj građevinara.

U IGH kroz tri njegove godine zabilježen je značajan oporavak poslovanja, no odlasku je kumovalo različito viđenje načina poslovanja i razvoja, između većinskog vlasnika Sergeja Gljadelkina, ruskog poduzetnika iz Ukrajine koji ima RH putovnicu i kojeg je navodno ruska agresija duboko potresla, i Paladina.

Naime, već sredinom 2017. napustio je NO Hidroelektre, a početkom 2018. dao i ostavku na čelnu funkciju u IGH-u i odonda je jedina točka koja povezuje budućeg ministra s ruskim kapitalom projekt u Kuparima (preko Gljadelkina), no funkciju direktora koncesionarske tvrtke (danas je to Kupari Luxury Hotels) napustio je sredinom 2018.

Početkom 2020. je pokrenuo sudski postupak zbog izlaska iz vlasničke strukture, postupak je još u tijeku i na brzinu odlučivanja ne može se utjecati.

Prema izvorima bliskim Paladinu, u svim postupanjima vezano uz Kupare on će potpuno postupati u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa i odlukama Povjerenstva, a što uključuje prenošenje upravljačkih prava na udjelu u tvrtki koncesionaru koji iznosi 10%.

akođer, ako bude potrebno da se po zakonu kod bilo koje odluke izuzme od odlučivanja, Paladina će to učiniti, navode izvori blisku novom ministru graditeljstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close