Budimir: Pohvale za intenzitet mjera i ispravljanje nedostataka prvog seta, ali…

Autor: Jadranka Dozan , 03. travanj 2020. u 09:37
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Oni s padom prihoda od 49 i 51 posto podjednako su ugroženi, a selektivnim pristupom tretman im je bitno različit. Slično je i s visinom godišnjeg prihoda od 7,5 milijuna kuna kao kriterijem, jer ugroženost ili sposobnost preživljavanja ne ovisi toliko o veličini koliko o kvaliteti bilance.

Ocjenom da se drugim setom mjera za ublažavanje posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa rješava osnovni nedostatak prvog paketa jer se uz odgode uvode i porezna oslobođenja za poslodavce sa značajnim padom prihoda, pozitivnim se komentarima poslovne zajednice pridružuje i ekonomist Josip Budimir.

Nekadašnji HSLS-ovac koji se nedavno angažirao i kao koordinator savjeta za gopodarstvo u novoosnovanoj Stranci s imenom i prezimenom, ističe kako treba pohvaliti i intezitet najavljenih mjera. Generalno gledano, smatra ih primjerenim šteti koju će pretrpjeti gospodarski subjekti na koje će se mjere primijeniti. Ipak, dodaje i kako je šteta što se “zbog robovanja birokratskom pristupu” išlo na selektivan pristup koji će rezultirati nepravednim tretmanom podjednako ugroženih subjekata.

“Kakva je razlika u tome što vam je prihod pao 49 ili 51 posto? Razlika nikakva, a tretman bitno različit”, kaže. Isto tako, ne ne vidi valjana razloga da oni koji su ostvarili prihod od 7,4 milijuna dobiju povoljniji tretman od onih čiji je prihod bio viši od 7,5 milijuna kuna jer ugroženost poduzeća zbog pada prihoda i sposobnost preživljavanja ne ovisi toliko o njegovoj veličini koliko o kvaliteti bilance.

Bila bi, kaže, velika šteta da država ovu kratkoročnu nevolju ne iskoristi za kreiranje dugoročne koristi za proračun, pa i cijelu ekonomiju.

“Kao što u snijegu ostaju tragovi, tako će i brojni zahtjevi za pomoć od države otkriti razmjere sive ekonomije u baznom periodu. Tako bi, primjerice, proizvođači čije će viškove država otkupljivati morali položiti račun o razlici u prikazanoj visini proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu”, zaključuje Budimir.

Komentirajte prvi

New Report

Close