Bruxelles traži da voda za piće bude dostupna na ulicama

Autor: Poslovni.hr , 02. veljača 2018. u 08:26
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U Komisiji računaju i na manju potrošnju vode u bocama što će, procjenjuju, “pomoći kućanstvima u Europi uštedjeti više od 600 milijuna eura godišnje”, a istovremeno smanjiti plastični otpad.

Bruxelles želi da pijemo više vode iz slavine. Zato je Europska komisija u četvrtak predložila izmjenu pravila o kvaliteti vode za piće kojima bi se, ako budu prihvaćena, od država članica Europske unije tražilo da poboljšaju pristup pitkoj vodi za sve građane.

A to, među ostalim, znači da bi se Europljanima trebalo osigurati da vodu iz slavine, sigurnu za konzumaciju, mogu popiti i na gradskim ulicama i u javnim zgradama, kao i da se u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima potiče konzumacija vode iz slavine, piše Novi list.

U prijedlogu izmjena direktive navodi se da će države članice poduzeti potrebne mjere "kako bi poboljšale pristup vodi namijenjenoj za piće i promovirati njezinu upotrebu na svom teritoriju".

Neke od mjera koje se pritom sugeriraju su instaliranje vanjske i unutarnje opreme za besplatan pristup vodi na javnim prostorima, pokretanje javnih kampanja kako bi se građane informiralo o kvaliteti takve vode, poticanje javnih zgrada da omoguće pristup tekućoj pitkoj vodi, kao i poticanje restorana, kantina i drugih ugostiteljskih objekata da besplatno toče vodu svojim gostima.

Nova pravila, uvjeren je potpredsjednik Komisije Jyrki Katainen, motivirat će ljude da više koriste vodu iz slavine.

"Ovim se prijedlogom olakšava prijelaz na kružno gospodarstvo pomažući državama članicama da upravljaju vodom za piće na resursno učinkovit način. Time se podrazumijeva smanjenje potrošnje energije i nepotrebnog gubitka vode. Zahvaljujući povećanoj transparentnosti time će se osnažiti i potrošači te će ih se potaknuti na održivije odluke, primjerice na uporabu vode iz slavine", izjavio je Katainen.

U Komisiji računaju i na manju potrošnju vode u bocama što će, procjenjuju, "pomoći kućanstvima u Europi uštedjeti više od 600 milijuna eura godišnje", a istovremeno smanjiti plastični otpad.

Komentirajte prvi

New Report

Close