Brusi se završni nacrt: ‘Sigurno će biti određenih popuštanja mjera’

Autor: Poslovni.hr , 27. siječanj 2021. u 08:45
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Vlada će najvjerojatnije predstaviti taj paket u četvrtak na sjednici.

Paket blagog popuštanja mjera koji ide od 1. veljače, kako se doznaje, još nije gotov i dalje se oko toga vode rasprave, jučer se o tome razgovaralo i na koalicijskom sastanku u Vladi, a epidemiolozi su u ponedjeljak održavali sastanke s resornim ministrima u čijoj su domeni zatvorene djelatnosti, donosi Jutarnji list.

Vlada će najvjerojatnije predstaviti taj paket u četvrtak na sjednici, uz to će pojasniti na koji će se način i dalje financijski pomagati one kojima je obustavljeno ili ograničeno poslovanje zbog epidemioloških mjera, a i danas će se oko toga voditi završni razgovori sa Stožerom.

Tijekom ponedjeljka održani su sastanci epidemiologa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) s predstavnicima ministarstava gospodarstva, turizma i sporta, znanosti i obrazovanja, unutarnjih poslova, a epidemiolozi su u tim razgovorima dali zadnje sugestije i rekli da treba dobro razmisliti o rizicima otvaranja na koja je Vlada spremna pristati.

Neki sugovornici Jutarnjeg lista tvrde da bi u ovom valu popuštanja ugostitelji bili izuzeti, odnosno da se kafićima neće dozvoliti niti izdavanje kave za van jer bi to značilo djelomično otvaranje kafića, čime se povećava epidemiološki rizik, dok drugi pak kažu da to još nije dogovoreno i kako je ipak moguće da će se ispraviti nepravda prema caffe barovima koji, za razliku od restorana, pekarnica, kioska i pumpi, ne mogu imati coffee-to-go.

Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak kaže kako nemaju nikakvu informaciju oko mogućeg popuštanja, a imaju dojam da će se kafićima dopustiti barem izdavanje kave za van, ali traže da uz to ostanu mjere potpore kao i za restorane.

Kada je riječ o školama, na koalicijskom sastanku svi su se složili da se odluka o otvaranju prepusti županijama, ovisno o epidemiološkoj situaciji, piše Jutarnji list.

“Sigurno će biti određenih popuštanja. Na nacionalnoj razini će se dopustiti odlazak u škole za djecu od 5. do 8. razreda, razgovara se intenzivno da se dopusti sport i rekreacija na otvorenom. Za sve ostalo ćemo vidjeti, u ovom trenutku nemamo definitivnu informaciju što će biti dopušteno, rekao je šef HZJZ-a Krunoslav Capak u utorak.

Komentirajte prvi

New Report

Close