Brusi se najbolje rješenje na kojem će se temeljiti transparentniji sustav e-ovrhe

Autor: Suzana Varošanec , 16. veljača 2021. u 22:00
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica/DAVORIN VIŠNJIĆ/PIXSELL

Normativna podloga u pripremi je u poodmakloj fazi pa bi uskoro trebao biti objavljen propis koji to regulira.

Ministarstvo pravosuđa i uprave finalizira zakonodavne aktivnosti s ciljem uspostave novog sustava e-ovrhe na temelju vjerodostojne isprave: uz već doneseni Pravilnik o nagradi i naknadi javnih bilježnika u ovršnom postupkom, s uvedenom jedinstvenom naknadom u primjeni od 11. veljače, trenutačno se brusi najbolje rješenje na kojem će se novi sustav temeljiti.

Normativna podloga u pripremi je u poodmakloj fazi pa bi uskoro trebao biti objavljen propis koji to regulira – Pravilnik o obrascima u ovršnom postupku, načinu elektroničke komunikacije sudionika u postupku i načinu dodjele predmeta u rad javnom bilježniku.

Kao podzakonski propis temeljem ovršne reforme pokrenute recentnim zakonskim izmjenama, uz najave novog Ovršnog zakona potkraj godine, isto je u nadležnosti ministra Ivana Malenice koji će propisati poslovni proces e-ovrhe, s jasno definiranim ulogama svih sudionika.

S njegovim donošenjem intenzivirat će se aktivnosti vezane uz izradu informatičkog rješenja, što uključuje i postupak javne nabave. Cilj je da se ovršni postupak na temelju vjerodostojne isprave pojednostavi i modernizira korištenjem e-komunikacije i elektroničkih obrazaca, kako bi za sve stranke i sudionike bio dostupniji i transparentniji.

Prema zakonskim izmjenama iz studenog 2020., ovaj ovršni prijedlog podnosit će se općinskom sudu prema mjestu prebivališta ovršenika koji ga algoritmom dodjeljuje u rad javnim bilježnicima kao povjerenicima na svom području prema abecedi.

To podrazumijeva razvoj i aplikaciju programskog rješenja koje će omogućiti da se e-putem zaprimaju prijedlozi ovrhovoditelja i da se u e-procesu donese rješenje o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave u strojno čitljivom obliku.

Propisano je i da će se odlukom utvrditi jesu li ispunjeni tehnički uvjeti za e-komunikaciju između sudionika u postupku i time pokrenuti elektroničku ovrhu na temelju vjerodostojne isprave.

Komentirajte prvi

New Report

Close