Brokerskim društvima zanimljiv posao za državu i uz mršavu proviziju od 0,15 posto

Autor: Marija Brnić , 22. kolovoz 2023. u 07:00
Natječaj se odnosi za trogodišnji ugovor, uz mogućnost produljenja/F. Brala/PIXSELL

CERP traži novog partnera za poslove trgovanja dionicama na tržištu kapitala.

Još od 2017. brokerske poslove za državu odrađivao je PBZ, koji je posao dobio natječajem, a sada, po njegovom isteku, Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) traži novo ovlašteno investicijsko društvo za aktivnosti na tržištu kapitala. Objavljen je natječaj za novi, ovaj put trogodišnji ugovor, uz mogućnost produljenja.

Brokeri predlažu cjenik
Potencijalni partneri bili bi angažirani na čitavom nizu aktivnosti, a osim prodaje imali bi i zadatak pripreme kupnje dionica i njihove alokacije na CERP. Što se financijskih uvjeta tiče, ostavljena je mogućnost kandidatima da sami predlože cjenik izražen u postotku za transakcije sklopljene unutar knjige naloga, a u cijenu moraju biti uključene i sve naknade i provizije vezane uz transakciju, s tim da maksimalni iznos cijene usluge ne može biti iznad 0,15% i bez minimalne provizije.

0,03

posto najviša je provizija koja se može ponuditi za uslugu blok transakcija

Također, kandidati sami predlažu cjenik u postotku za trgovanja izvan knjige naloga kroz blok transakciju, pri čemu cijena ne uključuje sve naknade i proviziju, već samo brokersku proviziju, a maksimalan iznos ne može prelaziti 0,03%. U natječaju se precizira i da taj maksimalan iznos ne može prijeći 4000 eura.

U brokerskim kućama o uvjetima koje je za ove poslove istaknuo CERP za sada se ne izjašnjavaju, jer ih još razmatraju, ali sudeći prema prvim reakcijama, bit će odaziva. Ovaj natječaj otvoren je do 4. rujna, a kriterij odabira, uz ispunjavanje osnovnih uvjeta o poslovanju, popisa brokera i referencama investicijskih društava, bit će najpovoljnije cijene koje kandidati ponude.

Portfelj CERP-a postupno se smanjuje i – s obzirom da su dionice i udjeli u mnogim tvrtkama pod rezervacijama, uglavnom zbog postupaka povrata oduzete imovine – u njemu je i sve manje onih koje su raspoložive za prodaju. Trenutno u većinskom portfelju CERP ukupno 13 poduzeća, čijim se dionicama uglavnom ne trguje na tržištu kapitala, poput Borova, Luke Vukovar, ZTC-a, ali i Plinacroa i Jadroplova.

Dionice zanimljive tržištu

U manjinskom vlasništvu ukupno je 173 poduzeća, među kojima su krupniji udjeli u Podravci, Luci Rijeka, Đuri Đakoviću i Croatia osiguranju.

Potrebne kupnje
U manjinskom vlasništvu, u kojemu je veći udjel takvih dionica, ukupno je prema posljednjim podacima 173 poduzeća, među kojima su krupniji udjeli u Podravci, Luci Rijeka, Đuri Đakoviću, Croatia osiguranju, porečkoj Agrolaguni, kao i tvrtkama poput Uljanik Brodogradnje 1856, Petrokemije, Autoceste Zagreb-Macelj i zagrebačkom hotelu Palace. U manjinskom dijelu portfelja prevladavaju udjeli koji u ukupnoj vlasničkoj strukturi čine simbolične udjele, no od kojih su neka atraktivna na tržištu kapitala.

CERP i zbog obveza za povlačenje europskih sredstava ima obvezu smanjenja državnog portfelja. U vezi kupnje dionica koju se spominje u planiranim aktivnostima na ovom natječaju, do sada CERP nije sudjelovao na tržištu i popunjavao portfelj.

No, takva se potreba već neko vrijeme spominje u kontekstu paketa dionica i udjela koji se dodjeljuju ratnim vojnim invalidima Domovinskog rata i njihovim obiteljima, te za nadoknadu oduzete imovine, a za čiju predaju je u portfelju preostalo sve manje adekvatnih dionica. 

Komentirajte prvi

New Report

Close