Brojni Hrvati imat će isti problem jer su upali u sivu zonu: ‘Ne daju mi COVID putovnicu!

Autor: Poslovni.hr , 05. lipanj 2021. u 09:23
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U sivoj zoni je ogroman broj građana koji su koronu preboljeli, ali nigdje u sustavu nisu zavedeni.

Od srijede se u Hrvatskoj izdaju digitalne COVID putovnice. Međutim, već u prva dva dana pokazalo se kako taj sustav potvrde s kojom cijepljeni ili građani koji su preboljeli koronavirus mogu slobodno prelaziti granicu bez dodatnih testova ima nedostataka.

Točnije, sivu zonu koja uključuje ogroman broj građana koji su koronu preboljeli, ali nigdje u sustavu nisu zavedeni. Njima je zahtjev za COVID putovnicom – odbijen.

“Ovo je diskriminacija, ne znam kako bih drukčije to opisala. Mi smo se našli u sivoj zoni, i to ne vlastitom krivnjom, već službenom preporukom epidemiologa i naših obiteljskih liječnika”, govori za Slobodnu Dalmaciju ogorčena Zadranka koja je preko sustava e-Građani odmah zatražila COVID potvrdu kako bi mogla putovati. Međutim, odgovor koji je dobila bio je – negativan.

“Ako sada želim putovati, a to je glavni razlog zašto želim COVID potvrdu, ja to ne mogu bez da ponovno platim, i to ovaj put osamsto kuna jer toliko košta PCR testiranje u Zavodu za javno zdravstvo Zadarske županije. Najskuplje u zemlji. I to ne jednom, nego dva puta, pri ulasku i izlasku iz Hrvatske. Ako to nije diskriminacija, ne znam što je. Pogotovo u svjetlu ovih najava kako ćemo stranim turistima sufinancirati antigenske testove da bi nam došli na ljetovanje. To, naprosto, nije fer”, pojasnila je.

U Zadarskoj županiji koronavirus službeno je preboljelo više od četrnaest tisuća ljudi. Međutim, i glavni zadarski epidemiolog dr. Alan Medić više je puta upozorio kako je stvaran broj zaraženih najmanje dva do tri puta veći. To ne vrijedi samo za Zadar, nego za cijelu Hrvatsku. Upravo ti ljudi danas su siva zona jer nigdje nisu zavedeni niti mogu dobiti COVID putovnicu.

Zašto građani koji su COVID preboljeli ne mogu dobiti COVID potvrde i kako taj problem riješiti, odgovara dr. Alan Medić, šefa epidemiologije zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.

“Pravila oko dobivanja COVID putovnice donijelo je Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo te biste taj upit trebali proslijediti njima. Ono što možemo reći jest to da je u vrijeme najvećeg broja oboljelih u cijeloj Hrvatskoj bila praksa da se testira samo jedan član obitelji, a ostali, ako su razvili simptome, da se jave svom liječniku opće prakse koji ih je vodio kao vjerojatno pozitivne, ali bez dokaza. Smatram da bi sve osobe koje su preboljele koronavirus, koje imaju dovoljan broj antitijela ili su kod svog liječnika zavedene kao vjerojatno pozitivne trebale imati ista prava kao i dokazano pozitivni “, kazao je Medić.

Komentirajte prvi

New Report

Close