Broj blokiranih tvrtki i dug manji, ali problem insolventnosti ipak još dublji

Autor: Suzana Varošanec , 26. travanj 2021. u 22:00
Foto: BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL

Gotovo polovica današnjih poslovnih subjekata u blokadi, ili njih ukupno 7473 na kraju ožujka su insolventni subjekti s problemima u trajanju duljem od 360 dana.

U nepune tri godine za gotovo pet puta smanjen je iznos blokade poslovnih subjekata, tako da je na kraju ožujka ukupan dug u Fininom Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje iznosio 4,8 milijardi kuna.

U odnosu na stanje prije godinu dana, smanjenje iznosa duga je blizu 14%, a slično je i što se tiče broja poslovnih subjekata: zbog neizvršenih osnova za plaćanje 31. ožujka u Očevidniku su evidentirana 15.463 poslovna subjekta, što je za 12,3% manje u odnosu na ožujak 2020. godine.

Gotovo polovica današnjih poslovnih subjekata u blokadi, ili njih ukupno 7473 na kraju ožujka su insolventni subjekti s problemima u trajanju duljem od 360 dana na koje otpada gotovo 60 posto ukupnog duga te zapošljavaju 3796 ljudi, tj. više od polovice ih nema zaposlenika.

Drugačije stvari stoje kad se gledaju samo pravni subjekti: dok je naspram stanja u veljači broj insolventnih pravnih osoba koje nisu podmirile dospjele neizvršene osnove za plaćanje više od godinu dana, kao i sam iznos, smanjen za oko 9 posto, u odnosu na stanje godinu dana ranije – to znači uoči prije korona krize, brojke rastu.

Broj pravnih osoba koje nisu podmirile dospjele osnove za plaćanje više od 360 dana veći je za 791 (49,2%), ali je iznos neizvršenih osnova manji za 0,3 milijarde kuna (14,4%), no raste problem insolventnosti kod poslodavaca – takvih je tvrtki na kraju ovog ožujka za 310 više, a iznos njihova duga veći je za 100 milijuna kuna.

Pandemija koronavirusa koja je usporila gospodarstvo produbila je problem insolventnosti. Pokazatelj toga je podatak da je kod insolventnih pravnih osoba na kraju ožujka prošle godine bilo zaposleno 912 radnika, a na kraju ožujka ove godine njih 1423, prema Fininu Očevidniku.

Komentirajte prvi

New Report

Close