Broj apartmana na Jadranu porastao za čak 25 posto

Autor: Marija Crnjak , 11. kolovoz 2014. u 22:00
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Ovogodišnji skok samo je nastavak trenda u kojem je u razdoblju od 2005. do 2011. promet u apartmanima povećan za 49 posto.

Zahvaljujući nizu propisa koji su omogućili legalizaciju objekata i kategorizaciju turističkih objekata, što od pristupanja Hrvatske mogu i državljani EU, broj kreveta u obiteljskom smještaju u godinu dana porastao je za gotovo 15 posto. Iznajmljivači tvrde da se radi u najvećoj mjeri o izlasku djelatnosti iz sive zone, od čega država i destinancije mogu imati samo koristi, dok analitičari upozoravaju da je porast obiteljskog smještaja dugoročno vrlo štetan, jer ruši kvalitetu destinacija, smanjuje prihod i blokira ulazak svjetskih hotelskih brendova u Hrvatsku.

Ovogodišnji skok samo je nastavak trenda porasta broja noćenja u kućanstvima, u kojima je u razdoblju od 2005. do 2011. promet povećan za 49 posto. Uz to, vlasnici objekata koji su zatražili legalizaciju dobili su privremena rješenja za objekte do 2016., a “vikendaši” iz EU su iskoristili mogućnost da legalno iznajmljuju svoje nekretnine na Jadranu.

Šibensko-kninska, Istarska i Zadarska županija u zadnjih godinu dana bilježe najveći porast smještajnih jedinica u privatnom smještaju, u šibenskom području ta je brojka porasla sa 5,7 tisuća na čak 7,1 tisuću soba i apartmana, u Istri ove godine broj smještajnih jedinica u obiteljskom smještaju porastao je za 13,5%, a u zadarskom području broj kreveta porastao je za 25%. Kako pokazuju podaci koje je prikupilo Ministarstvo turizma, najveća ekspanzija privatnog smještaja nastala je u apartmanskom smještaju, uz porast broja apartmana za iznajmljivanje za više od 25 posto, dok se broj soba za iznajmljivanje u svim županijama na Jadranu uglavnom smanjuje. Splitsko dalmatinska županija bilježi najmanji porast od svega pet posto u krevetima, što je logično jer se tamo već nalazi gotovo četvrtina svih kapaciteta.

Miroslav Dragičević iz Horwath consultinga smatra da rast privatnog smještaja treba ograničiti. “Sustav se treba urediti ili klasterskim povezivanjem ili pretvaranjem dijela smještaja u male hotele i pansione, inače će blokirati razvoj hotelijerstva koji je Hrvatskoj potrebniji”, ističe Dragičević. Nedjeljko Pinezić iz zajednice obiteljskog smještaja HGK ističe da porast obiteljskog smještaja ne znači nužno pad prihoda. “Ekspanzija je tržišno uvjetovana, a legalizacija je svakako plus za proračun i garancija porasta kvalitete, za koju se zalažemo”, kaže Pinezić.  

Komentari (6)
Pogledajte sve

Tu leži odgovor na rekordnu sezonu.Legalizirani apartmani ušli u statistiku.

Vidi se to dobro, posebice
ovdje u Splitu. Apartmana na sve strane!
Ali neka, ljudi neka zaradjuju.
Iznajmljivanje apartmana[/url]

Ovaj trend je dobar . Neki “analitičari” hoće da gosti samo odsjedaju u hotelima i tu se i hrane u restoranima i troše tisuće eura. Manje platežni gosti jednostavno to ne mogu . Njih ne treba odbaciti . Može se i na njima zaraditi .Tako je u Grčkoj . Oni imaju ponudu i za istočno-europske goste koji iznajmljuju apartmane i sami kuhaju .U članku se spominju i sobe . Aman , zaman zar i toga ima još u Hrvatskoj . Ovo je 21 vijek i nitko neće da boravi u maloj sobi sa zajedničkim zahodom i kupatilom na katu .To bi trebalo zakonom zabraniti .

da ima netko sposoban provesti kontrolu nad ilegalnim iznajmljivačima bio bi porast još za 40%

New Report

Close