Brodosplitu umjesto novog vlasnika stečajni upravitelj?

Autor: Danijela Jozić / VLM,Marija Brnić , 24. listopad 2012. u 22:01
Prema obvezama prema Bruxellesu, država je dužna do 1. srpnja iduće godine potpisati ugovore o privatizaciji i restrukturiranju ili pokrenuti stečaj koji u slučaju ovog škvera znači likvidaciju

Ministarstvo financija traži da dio obveza preuzme DIV koji pak jasno poručuje da to nije predviđeno dosadašnjim okvirima i dokumentima.

Proces restrukturiranja Brodosplita privodi se kraju, no čini se ne smjerom kojim već dvije i pol godine ide. Sve je evidentnije, nakon političkog nadmudrivanja i prebacivanja odgovornosti između ključnih članova Vlade, da se ugovor o privatizaciji i restrukturiranju sa samoborskim DIV-om neće potpisati te da splitski škver zapravo čeka stečaj.

To javno nitko ne želi izgovoriti, no u državnom proračunu nema novca za pokrivanje novih gubitaka Brodosplita nastalih zbog odgađanja zaključenja procesa. Osim toga prvi potpredsjednik i ministar gospodarstva Radimir Čačić traži da se to osigura rebalansom proračuna, a ministar financija Slavko Linić to odlučno odbija. "Evidentno je da Brodosplitu treba osigurati dodatnih 350 milijuna kuna. No priča da ugovor čeka rebalans je čista izmišljotina", rekao je Linić novinarima u srijedu održavši i lekciju kako se ugovor potpisuje u trenutku kad obje strane završe pregovore, dok rebalans služi da se plate obveze. Upravo u tome, prema porukama samoborskog DIV-a, i jest problem. Programom restrukturiranja koji je dva puta prihvaćen na Vladi i od Europske komisije predviđeno je da će sadašnji vlasnik – država – u brodogradilištu osigurati sredstva za pokriće gubitaka iz tranzicijskog razdoblja.

Prema snimci stanja, do 2010. godine taj je iznos bio 660 milijuna kuna, no kako se sa zaključenjem ugovora kasnilo, posljednjim pregledom Brodosplitovih financija, što je i Vlada u ožujku prihvatila, došlo se do 1,26 milijardi kuna. U ovoj je godini trebalo osigurati pokrivanje 600 milijuna kuna, a u idućim bi se godinama pokrio ostatak, po 300 milijuna kuna, ali je zbog kašnjenja u realizaciji i taj iznos narastao. Formalne brojke o tome u ovom trenutku zapravo nitko ne želi iznijeti, no iz procjena da se dnevno stvara gubitak od dva milijuna kuna može se kalkulirati da je Brodosplitov gubitak povećan za još 300 milijuna kuna. U međuvremenu se ispostavilo i da u pregovorima cijelo vrijeme nisu sudjelovali predstavnici Ministarstva financija, da sredstva za te obveze nisu predviđena u ovogodišnjem proračunu, a da toliki "zalogaj" ministar financija nikako ne želi "progutati" u rebalansu proračuna. Traži da dio preuzme ponuđač koji jasno poručuje da to nije predviđeno svim dosadašnjim okvirima i dokumentima. Obveza države kao vlasnika je pokriti stare obveze, a ponuđač će kapital uložiti u razvoj i nove projekte tvrtke.

Prebacivanje tih obveza u proračun za iduću godinu također ne predstavlja olakšanje, posebice jer DIV daje do znanja da te obveze neće preuzeti na sebe, a one iz dana u dan rastu. Prema obvezama prema Bruxellesu, država je dužna do 1. srpnja iduće godine potpisati ugovore o privatizaciji i restrukturiranju ili pokrenuti stečaj koji u slučaju ovoga problematičnog poduzeća znači likvidaciju. Teoretski, ostaje i mogućnost raspisivanja natječaja, no rokovi za to, a u uvjetima koje prolazi cijela brodograđevna branša na globalnoj razini i kada sam splitski škver zapravo nema novih poslova, malo je izgledno da bi se brzo došlo do rješenja. Iz DIV-a su i jučer jasno poručili kako i dalje stoje iza svoje ponude i programa, i dalje su zainteresirani za Brodosplit, ali je na potezu – Vlada. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Proces restrukturiranja Brodosplita privodi se kraju, no čini se ne smjerom kojim već dvije i pol godine ide.
Sve je evidentnije, nakon političkog nadmudrivanja i prebacivanja odgovornosti između ključnih članova Vlade, da se ugovor o privatizaciji i restrukturiranju sa samoborskim DIV-om neće potpisati te da splitski škver zapravo čeka stečaj.

To javno nitko ne želi izgovoriti, no u državnom proračunu nema novca za pokrivanje novih gubitaka Brodosplita nastalih zbog odgađanja zaključenja procesa.
Osim toga prvi potpredsjednik i ministar gospodarstva Radimir Čačić traži da se to osigura rebalansom proračuna,…

New Report

Close