Brodosplit se ne predaje i koristi sve raspoložive zakonske alate, ovo je njihov posljednji potez

Autor: Suzana Varošanec , 17. rujan 2022. u 09:29
Foto: IVO ČAGALJ/PIXSELL

Protiv odluke Trgovačkog suda u Splitu govori žalba na 15-ak stranica.

Brodosplit se ne predaje i sa svim raspoloživim zakonskim alatima nastoji ostvariti uspješni predstečaj, a u prijelomnoj fazi – kad se odlučuje o budućnosti ovog predstečaja, sačuvati svoju aktivnu poziciju predstečajnog dužnika.

O tome na 15-ak stranica eksplicitno govori žalba Brodosplita, poduprijeta nalazima i mišljenjem ovlaštenog sudskog vještaka u prilogu. Izjavljena je protiv recentne odluke Trgovačkog suda u Splitu vezano za obustavu njihovog postupka, odnosno nastavak procedure u formi stečajnog postupka, a njome drugostupanjskom sudu predlažu ukinuti pobijano rješenje u cijelosti te predmet vratiti prvostupanjskom sudu na odlučivanje.

U tijeku je rok od 60 dana u kojem VTS treba odlučiti. Konkretnije, prema nalazu i mišljenju ovlaštenog sudskog vještaka, Brodosplit je kao savjesni gospodarstvenik još prije samog otvaranja predstečajnog postupka proveo mjere operativnog i financijskog restrukturiranja u smislu zakonskih odredbi.

Također vještak je utvrdio i da je tijekom predstečajnog postupka Brodosplit koristio samo usluge koje su mu nužne za nastavak redovnog poslovanja i okončanje postupka. Do ovih zaključaka vještak je došao nakon što je izvršio detaljnu analizu svih njihovih ugovora, izvršenih plaćanja te dokumentacije dostavljene u spis.

Tako je i nedvojbeno zaključio da su “sva plaćanja i ugovorene usluge neophodne za poslovanje dužnika, neovisno o otvaranju predstečajnog postupka”. U očekivanju što će reći žalbeni sud, Brodosplit koji očito svoje nade polaže u dobar tijek u narednom razdoblju, izgleda poduzima i korake koji će tvrtku osnažiti tako da bude spremna u slučaju pozitivne odluke u svom žalbenom predmetu.

Uključuju li njihovi najnoviji potezi u pozadini ključnu temu refinanciranja – npr. određeni dio posljedica više sile u odnosu s VTB-om kroz moguće rješenje s novim kreditorima, nije bilo moguće dobiti potvrdu. Nedavno je ipak u medijima odjeknulo zaključivanje brodograđevnog ugovora za rezidencijalni brod u ukupnoj vrijednosti milijardu i pol eura, za što je za pretpostaviti da je značaj udio u tome Brodosplitov. Sve u svemu, u ozračju novih poslova polako se i njihovi radnici vraćaju na posao.

“Sam postupak ne bismo dodatno komentirali jer je sve obrazloženo u našoj žalbi, kao i podnescima kojima smo dali na Trgovački sud te su javno dostupni. Vodimo poslovanje društva u uvjerenju da će se predstečajni postupak uspješno završiti, i kako rješavamo financiranje za pojedine poslove tako postepeno vraćamo radnike na posao. Danas u Brodosplit Grupi aktivno radi oko 400 ljudi”, kazao je član Uprave Brodosplita Tomislav Čorak.

Kao svojevrsni zajednički nazivnik u žalbenim navodima prezentirani su smanjeni troškovi poslovanja i prije blokade, kao i to da je tvrtka kontinuirano radila na smanjenju istih, dok glede troškova koji su osporeni kao nepotrebni (tiču se paušala za odvjetnike) navode upravo suprotno jer aktivno rad, tvrde, na naplati potraživanja od svojih dužnika.

Ističu da nije poduzeta niti jedna radnja koja bi imala za posljedicu smanjenje eventualne stečajne mase, kao ni pogodovanje ili dovođenje pojedinih vjerovnika u neravnopravan položaj, već štoviše, uslijed niza poduzetnih poslovnih poteza dužnik je, tvrde, potpuno zaštitio svoju imovinu. Također iznose i da su privedeni kraju razgovori s kreditorima društva.

“Tim radnjama su praktički napravljeni svi uvjeti za nastavak proizvodnje i ispunjenje ugovornih obveza koje dužnik ima u ovom trenutku”, navodi se u žalbi na čijem se kraju posebno ističe da osporavanje i proglašavanje odvjetničkih troškova u predstečajnom postupku koje dužnik ima predstavlja sudski presedan u predstečajnim postupcima te ujedno i grub način od strane povjerenika da se dužniku onemogući pravna zaštita u kompleksnim parničnim postupcima.

Usto, iako izvan žalbenog roka, ali navode zato što je tek naknadno postao vidljiv stav predstečajnog povjerenika po pitanju tražbina vjerovnika, priložen je i podnesak u kojem Brodosplit skreće pozornost na svoje pravo financijsko stanje kao dužnika.

Ono što ih očito jako zabrinjava jest način na koji je njihov povjerenik pristupio predmetu: naime, je li to po njima površni pregled prijave vjerovnika ili nešto drugo, ali donesen je zaključak kod tražbina u ukupnom iznosu većem od 1,48 milijardi kao neospornima, iako sam Brodosplit tvrdi da vjerovnici tih tražbina ne raspolažu ovršnom ispravom ili vjerodostojnom dokumentacijom, te da su iste predmet sudskih i arbitražnih postupaka. A po zakonu dužnik odlučuje što će priznati.

Komentirajte prvi

New Report

Close