Brodice za hitnu pomoć na otocima radi domaći konzorcij

Autor: Darko Bičak , 14. listopad 2021. u 22:00
Projekt provode Tehnomont Pula i Iskra brodogradilište Šibenik/PD

Projekt je uglavnom financiran iz EU, a ugovoreni rok izgradnje je 24 mjeseca.

Konzorcij domaćih brodograditelja Tehnomont Pula i Iskra brodogradilište Šibenik potpisali su ugovor s Ministarstvom zdravstva za gradnju šest brzih brodica za hitnu medicinsku pomoć na otocima.

Radi se o projektu vrijednom 76,4 milijuna kuna, a brodice će se osim za povećanje kvalitete skrbi za sve ozlijeđene i oboljele u našem priobalju koristiti i za traganje i spašavanje u slučajevima pomorskih nesreća i katastrofa.

Projekt je uglavnom financiran iz EU, a ugovoreni rok izgradnje je 24 mjeseca. Kako je pojasnio Aleš Ekar, direktor Iskra brodogradilišta Šibenik, projekt brodice izradila je američka kompanija Metal Shark, svjetski lider u projektiranju tog tipa plovila.

Bit će duga oko 15 m, a postizat će maksimalnu brzinu od 35 čvora i moći ploviti i u najtežim uvjetima, poput olujnog nevremena, kad ne mogu djelovati ni helikopteri ni gliseri. Brodice će biti od aluminijskih legura i opremljene suvremenom medicinskom opremom.

Plovila će biti stacionirana u Dubrovniku, Supetru na Braču, Šibeniku, Zadru, Rabu i Malom Lošinju. Kako ističu iz Tehnomonta, oba partnera su se udružila kako bi lakše dobili posao.

Naglašavaju da su ujedinili bogato znanje i iskustvo proizvodnje zahtijevanih plovila i da je ovo vjerojatno početak dugotrajne suradnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close