U Hrvatskoj padaju rekordi; Brnjac: Postali smo cjelogodišnja destinacija

Autor: Domagoj Puljizović , 03. travanj 2024. u 07:00
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac/B. Jakšić/PIXSELL

Rekordi i drugu godinu zaredom, ostvareno već 3 milijuna noćenja.

Prema prvim podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je od siječnja do kraja ožujka ostvareno više od 1,1 milijun dolazaka i više od tri milijuna noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 16 posto u dolascima i 15 posto u noćenjima.

Od toga je na Jadranu ostvareno 2,2 milijuna noćenja, što je 20% više nego lani, dok je na kontinentu ostvareno više od 415 tisuća noćenja, što predstavlja rast od 7%.

Tijekom prvog kvartala u Zagrebu je ostvareno 440 tisuća noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od 5%, ističu iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Jača ukupna ponuda
“Bilježimo stabilan i dvoznamenkasti rast prometa, što je direktan pokazatelj jačanja naše ukupne ponude u predsezoni odnosno sve bolje prepoznatljivosti hrvatskih destinacija kao cjelogodišnjih i atraktivnih odredišta”, rekao je Kristjan Staničić, direktor HTZ-a.

Segmentiramo po županijama, u prvom je kvartalu najviše noćenja ostvareno u Istri (772 tisuće), na Kvarneru (534 tisuće) te u Splitsko-dalmatinskoj županiji (333 tisuće), a prema destinacijama u Zagrebu, Rovinju, Dubrovniku, Splitu, Opatiji, Poreču te Zadru.

Prema tržištima, u prva tri mjeseca najviše su noćenja ostvarili gosti s domaćeg tržišta (više od 962 tisuće), a zatim Slovenci (više od 285 tisuća), Nijemci (279 tisuća) te Austrijanci (više od 250 tisuća).

Po vrstama smještajnih objekata, najaviše je noćenja ostvareno u hotelima (1,7 milijuna noćenja), objektima u domaćinstvu (638 tisuća noćenja) te u kampovima (151 tisuća noćenja).

Nijemci, Austrijanci…
“Podatak da već drugu godinu zaredom bilježimo rekordnu posjećenost u predsezoni potvrda je da nas turisti već prepoznaju kao cjelogodišnju destinaciju, ali i da naše destinacije u tom razdoblju nude sve više sadržaja i bogatiju ponudu”, izjavila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Tijekom produženog uskrsnog vikenda ostvareno je 120.436 dolazaka i 380.970 noćenja. Uz domaće goste, najbrojniji su bili Nijemci, Austrijanci, Talijani, Slovenci i Slovaci. Najviše gostiju imali su Poreč, Dubrovnik, Zagreb, Rovinj te Split.

Komentirajte prvi

New Report

Close