Jesenska sjetva bit će najteža u povijesti: Gnojivo koje je koštalo 200, danas košta 800 kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 13. rujan 2022. u 07:00
Član upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić/D. Javorović/PIXSELL

Brlošić procjenjuje da će pšenice biti zasijano vjerojatno kao i lani, oko 130.000 hektara ili možda desetak posto manje.

Pred hrvatskom poljoprivredom je najteža jesenska sjetva u povijesti, ocijenio je član upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mato Brlošić, navodeći kako je gorivo poskupjelo dva do tri puta.

“Nikad u povijesti cijene gnojiva nisu otišle dva do tri puta gore. Gnojivo koje je koštalo 200, danas košta 800 kuna. To se nikada do sada nije dogodilo u godinu dana”, kaže Brlošić.

Novca za sjetvu nema i to je problem, kazao je napominjući kako je jako puno upita poljoprivrednika smiju li sijati svoju pšenicu. Zakon naime kaže da pšenica mora biti tretirana, a pravilnik nije još donesen, rekao je Brlošić te dodao kako je Ministarstvo poljoprivrede na to upozoreno, no već je kasno.

“Sjeme pšenice nije jeftino, točnije preskupo je. Cijena se kreće od pet do šest kuna za kilogram što je također veliki trošak za poljoprivrednike. Posije li ratar svoje sjeme, to ga može koštati oko 2,5 kune po kilogramu”, kazao je Brlošić.

Osim toga, kaže kako je cijena mineralnog gnojiva toliko visoka da ga je zapravo neisplativo koristiti, izuzev kod “dobrostojećih” gospodarstava koja su ove godine zasijala kulture koje će im donijeti kakvu-takvu dobit. Problem je što proljetne kulture koje se sada skidaju, izuzev suncokreta, bilježe debeli minus tako da nema novca za novu sjetvu, ističe Brlošić.

Brlošić procjenjuje da će pšenice biti zasijano vjerojatno kao i lani, oko 130.000 hektara ili možda desetak posto manje, jer će ljudi ići više u sjetvu ječma jer nije toliko zahtijevan po pitanju gnojidbe. HPK-ov proračun pokazuje da trošak proizvodnje pšenice u 2023. iznosi oko 14.000 kuna po hektaru, odnosno do 5000 kuna više nego godinu ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close