Brisao IBAN brojeve i upisivao svoje pa mu na račune uplaćeno 304.478 eura

Autor: Poslovni.hr , 23. veljača 2023. u 09:57
Foto: Pixabay

A tekuće račune imao je otvorene u tri banke.  

Za štetu od 304.478 eura tereti se 31-godišnjak protiv kojeg je ŽDO Šibenik podigao optužnicu zbog zloporabe položaja i krivotvorenja isprave. To za što ga se tereti počinio je od 13. listopada 2021.  do 30. ožujka 2022. kao zaposlenik za financijsko poslovanje u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Šibeniku, a mora mu se priznati da je bio poprilično domišljat.

Prema optužnici, u računalnom programu za plaćanje  računa, mijenjao je IBAN!? Koristio je to što je imao karticu i PIN te što se brinuo o plaćanjima dobavljača za isporučenu opremu, piše Večernji list.

Tereti ga se da je u više navrata u podacima u računima dobavljača, ne mijenjajući podatke o nazivu dobavljača, broju i iznosu njihova računa, izbrisao  IBAN brojeve računa dobavljača te umjesto njih upisao IBAN brojeve svojih tekućih računa. A tekuće račune imao je otvorene u tri banke.

Nadalje, nakon što bi napravio uplatu na svoj račun, kako bi prikrio tragove  i neosnovanu isplatu, izbrisao je IBAN brojeve svojih tekućih računa te umjesto njih ponovo upisao IBAN brojeve dobavljača. Osim toga je izbrisao i podatke o plaćanju računa dobavljača koje je platio u korist svojih tekućih računa. Račune bi potom prikazao kao neplaćene, a uplate je u knjigovodstvenoj dokumentaciji  evidentirao pod razne uplate, a ne uplate dobavljačima.

Komentirajte prvi

New Report

Close