Brži od najvećih: Brat i sestra rješavaju dva najveća problema u dostavi

Autor: Darko Bičak , 22. listopad 2020. u 13:46
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Njihova dodatna vrijednost je došla na vidjelo tijekom korona krize kada mnogi građani, bilo odlukom regulatora ili vlastitom voljom, nisu izlazili iz svojih domova

Mikrologistika, odnosno razni kurirski servisi koji građanima i tvrtkama mogu organizirati dostavu u rokovima koji se mjere satima ili čak i minutama zadnjih godina su postali rašireni i u Hrvatskoj.

Njihova dodatna vrijednost je došla na vidjelo tijekom korona krize kada mnogi građani, bilo odlukom regulatora ili vlastitom voljom, nisu izlazili iz svojih domova, a svejedno su imali potrebe za slanjem i primanjem nečega, bilo da se radi o potrepštinama iz trgovine, obiteljskim sitnicama ili pak često i lijekovima.

No, glavni nedostatak tih servisa je što su oni uglavnom vezani uz velike gradove, prije svega Zagreb i još nekoliko njih, a ostatak Hrvatske, posebice manja naselja i sela, prepušteni su Hrvatskoj pošti i velikim dostavljačima čiji se rokovi dostave često mjere u danima.

Upravo je to bio razlog da dvoje mladih poduzetnika, brat i sestra, Dario i Carla Ferreri na ovom nedostatku pokrenu biznis koji ima veliku perspektivu – tvrtku TheGepek. Naime, kako nam pojašnjava Carla, ona sama, kao i njezin brat, imaju dugogodišnje iskustvo u logistici i razvoju poslovanja.

“Do ideje smo došli jednog petka popodne, prije par mjeseci, kad je bilo potrebno poprilično hitno dostaviti roditeljima paket iz Zagreba u okolicu Zadra. Konkretnije, radilo se o lijekovima, a opcija roka dostave koju smo dobili to popodne na nekoliko lokacija, od pošte do distribucijskih kuća, bila je u prosjeku četiri dana jer je ispred nas bio vikend. Naravno, za nas potpuno neprihvatljivo. Mi smo svoj problem to popodne riješili po principu zovi prijatelja, a već idući dan rodila se ideja o razvoju TheGepeka”, ističe Carla Ferreri.

Njezin brat pojašnjava da je The Gepek platforma za prijevoz i slanje paketa bazirana na ekonomiji dijeljenja, tzv. carpooling model.

“Radi se o već poznatom i popularnom modelu dijeljenja troškova uz mogućnost fleksibilnosti slanja paketa koju trenutno tržište paketne distribucije ne nudi. Platforma ima i sigurnosne opcije specifične za slične sustave te sustave ocjenjivanja kao dodatni element kvalitete isporuke.

U protekla dva tjedna TheGepek je postao bogatiji za nekoliko stotina registriranih korisnika

Platforma rješava problem visokih cijena slanja manjih paketa, dugog roka isporuke ili nemogućnosti isporuke, zbog npr. vikenda, a istovremeno smanjuje troškove prijevoza generirajući dodatnu zaradu vozačima uz smanjen rizik klasičnog “carpooling“ modela jer se ne prevoze osobe kao kod sličnih servisa već isključivo paketi”, kaže nam Dario Ferreri.

Dodaje da klasično tržište paketne distribucije podrazumijeva prosječan rok isporuke paketa u roku od tri dana. Osim toga, ističe, u te se rokove ne ubrajaju neradni dani ili pak dani kad se ne uručuju pošiljke. Često se paketi šalju i prijevoznicima autobusa te gotovo da ne postoji autobusna linija koja uz standardni prijevoz putnika kao “sporednu“ djelatnost ne obavlja i prijevoz paketa.

Sve ovo govori u prilog da tržište postoji i da su mali privatni korisnici bili nezadovoljni ponudom paketne distribucije, odnosno prvenstveno rokovima dostave, ali i cijenom.

Carla, koja je u ovoj obiteljskoj tvrtki zadužena za papirologiju i marketing, ističe da trenutno TheGepek pokriva teritoriju Hrvatske, ali sa mogućnošću širenja i u druge zemlje.

“Projekt je skalabilan. Prosječan rok predaje paketa je od pola sata do tek par sati, u ovisnosti od lokacije pošiljatelja i odabrane rute vožnje odnosno krajnje destinacije. Za razliku od klasične distribucije, najviše vožnji i predaje paketa je upravo vikendima kad ljudi najviše putuju. Važan je moment da u svakom trenutku možete kontaktirati vozača i da zapravo imate kontrolu nad vremenom isporuke”, naglašava ova poduzetnica.

Isplati se ulagati

Dodaje da su se postojeći kurirski servisi fokusirali isključivo na gradsku predaju paketa, a mnogi pokrivaju B2B tržište dok je međugradsko tržište predaje paketa i fokus na privatne osobe potpuno izostao. Tome u prilog govori i činjenica da samo tri Facebook grupe na tu temu imaju više od 100.000 članova u Hrvatskoj.

“Očito ne nalaze adekvatnu platformu na kojoj bi riješili probleme brze i fleksibilne dostave uz dodatnu zaradu. Vjerujemo da će mnogima od njih TheGepek postati centralno mjesto okupljanja zbog mogućnosti pretraživanja, ocjenjivanja i općenito veće sigurnosti”, zaključuje Carla Ferreri.

Dario Ferreri ističe da se samo par mjeseci nakon što je platforma pokrenuta, projekt pokazao kao nešto u što se isplati ulagati prepoznao jedan od vodećih regionalnih akceleratora, slovenski ABC Accelerator. U protekla dva tjedna TheGepek je, kaže, postao bogatiji za nekoliko stotina registriranih korisnika što im pokazuje da su na pravom putu.

“U idućem razdoblju čeka nas daljnji rast broja korisnika platforme, investicijski ciklusi te nadogradnja platforme. Iako je projekt skalabilan i zapravo se može i u ovom trenutku koristiti u bilo kojoj zemlji, fokusirali smo se na Hrvatsku kao bi testirali poslovni model na nama najpoznatijem tržištu.

Trenutno osnovni tim uz nas čini i dizajnerica te tim za održavanje sustava. Najviše operativnog posla imamo oko komunikacije na društvenim mrežama, a kako broj korisnika eksponencijalno raste planovi su uskoro proširiti tim korisničke podrške”, govori ovaj poduzetnik čija tvrtka je, zbog drugih poslovnih obveza, registrirana u Kutini, ali se većina posla odrađuje u njihovu uredu u Zagrebu, a stalno su video linkom spojeni i sa svojim investitorima u Sloveniji.

Nade u organski rast

Na kraju ovaj poduzetnički dvojac zajednički zaključuje da evidentno postoji poslovna potreba za ovim vidom poslovnog modela, a njihov dugoročni cilj je stvaranje stabilne kompanije koja će imati organski rast i stalan rast korisnika platforme.

Uz osnovnu djelatnost, planiraju se fokusirati na privlačenje investitora te na EU programe.

Komentirajte prvi

New Report

Close