Božinović se oglasio mjerama i covid potvrdama, odgovorio i Vučiću koji je jučer prozvao Hrvatsku da laže

Autor: Poslovni.hr , 11. kolovoz 2021. u 11:55
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Komentirao je i izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je poručio kako zemlje u regiji ‘brutalno lažu’ o broju zaraženih koronom, misleći pritom i na Hrvatsku.

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović na konferenciji za novinare govoreći o covid-potvrdama kazao je da su one već danas u široj uporabi, prenosi N1.

Odgovarao je na pitanja novinara o upotrebi covid-potvrda, povećanju broju zaraženih, kao i produljenju postojećih epidemioloških mjera.

‘Hoćemo li i koliko ekstenzivno ih koristiti, u ovom trenutku o tome nismo donijeli odluku. Vidjet ćemo kako će nam se razvijati situacija s epidemijom. Konkretan izazov danas je činjenica da nam brojevi rastu, da smo još uvijek u epidemiološki povoljnoj situaciji na druge države’, rekao je.

‘Ja mislim da svi trebamo učiniti sve kako bi se ljude, pogotovo one koji su na nekoj vagi, da ih se potakne na cijepljenje. Vi kad pogledate istraživanja u zemljama koje imaju puno veću procijepljenost od Hrvatske, u Izraelu je nedavno objavljeno da ima preko 90 posto stanovništva starijeg od 60 godina cijepljeno, a od onih koji su hospitalizirani 90 posto nije cijepljeno. Samo osloncem na znanost se može izaći iz ove krize’, rekao je i ponovio kako je veća procijepljenost ključ izlaska iz ove situacije.

Najavio je da će i danas biti veći broj zaraženih.

‘To nije sasvim neočekivano, s obzirom na broj ljudi koji je stigao u Hrvatsku. Činjenica je da nam virus cirkulira u zajednici, da je on sve prisutniji i da je najbolji način da se zaštitimo od porasta brojeva i da zadržimo jednu povoljnu situaciju i produžimo turističku sezonu, ukoliko se svatko od nas ponaša u skladu s preporukama’, kazao je Božinović.

Rekao je kako je Stožer zasad najskloniji tome da se postojeće epidemiološke mjere produlje.

Komentirao je i izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je poručio kako zemlje u regiji ‘brutalno lažu’ o broju zaraženih koronom, misleći pritom i na Hrvatsku.

‘Mi smo sigurno jedna od država koja od prvog dana na najtransparetniji mogući način komunicira ovu krizu s javnošću. Stožer je u početku imao konferencije svaki dan, pa su se one prorijedile. Mi smo zadnju održali prije nekih desetak dana. Vjerojatno ćemo u onaj drugi petak opet sjesti i razgovarati o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Ovakve paušalne ocjene uopće ne želim komentirati’, rekao je Božinović.

Govorio je o zarazama kod turista te kazao kako ima slučajeva, no kako ih je tek stotinjak, prenosi N1.

Komentirajte prvi

New Report

Close