Božinović najavio ograničenje kretanja starijih osoba

Autor: Poslovni.hr , 17. ožujak 2020. u 09:51
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Nema nikakvog razloga za brigu, osim u ovom dijelu gdje moramo prije svega zaštititi starije, kako ne bi došli u situaciju da zdravstveni sustav bude preopterećen”, rekao je ministar unutarnjih poslova.

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite komentirao je koje će to veće ovlasti stožer imati.

“Danas će na vladi, a sutra u Saboru ići izmjena Zakona o sustavu civilne zaštite po kojoj će Stožer dobiti veće ovlasti, a to znači da će se naše odluke provoditi po svim linijama rada”, rekao je Božinović.

“To u praksi znači da ćemo mi već danas aktivirati sve stožere civilne zaštite, ne samo na županijskim, nego i na gradskim i općinskim razinama, kako bi se odluke koje donose mogle odmah sprovoditi”, rekao je ministar.

“Već od tih prvih odluka, kao što je kazao ministar Beroš, možemo najaviti odluku kojom ćemo nastojati ograničiti kretanje starijih osoba, odnosno učiniti sve da oni bez prijeke potrebe uopće ne napuštaju svoje stanove, domove. To je posao s kojim ćemo krenuti odmah” , rekao je ministar i iznio nove podatke o kršenju samoizolacije.

“Drugo, pojačat ćemo kontrolu kao što smo već i napravili, kad je u pitanju poštivanje rješenja o samoizolaciji. Do danas je sustav zaprimio 533 takve dojave, a 93 osobe koje krše to rješenje su utvrđene i bit će sankcionirane”, rekao je Božinović.

“Bitno je u svemu ovdje imati u vidu da ekonomske aktivnosti države, ne samo Hrvatske, ne smiju stati, međutm one se moraju odvijati na način da se njima ne doprinosi širenju virusa, a istovremeno, one moraju funcionirati i na tom tragu ćemo također napraviti sve kako bi te aktivnosti trajale i dalje. Nema nikakvog razloga za brigu, osim u ovom dijelu gdje moramo prije svega zaštititi starije, kako ne bi došli u situaciju da zdravstveni sustav bude preopterećen”, rekao je ministar unutarnjih poslova.

Što se tiče komentara šefa zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Pavla Kalinića, koji je rekao da se dva tjedna kasni s donošenjem mjera, Božinović je rekao: “Upravo da bi se spriječile take pojave, da ljudi iskaču iz sustava, jer nije danas teško biti pametan i reći što se sve može očekivati, to više manje svi znate, tu je najveća mudrost pogoditi trenutak kad se prelazi iz jedne faze u drugu, a to bez struke nije moguće.”

Komentirajte prvi

New Report

Close