Boris Vujčić: Po svim indikatorima konkurentnosti Hrvatska izgleda loše

Autor: Ana Blašković , 18. ožujak 2019. u 13:15
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Iako se oporavljaju, investicije su i dalje daleko ispod pretkrizne razine.

Rast ispod tri posto možda je zadovoljavajući na ovoj razini, ali Hrvatskoj neće omogućiti da ne zaostajemo za usporedivim zemljama među kojima je zadnja. Za rast su nužne investicije, za koje samo treba provesti ono što piše u nacionalnom programu reformi, poručio je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić na konferenciji o problematici ulaganja InvestCro.

Među ključnim problemima guverner navodi nisku proizvodnost i visinu investicija. Još 2003. Hrvatska je bila treća zemlja po proizvodnosti na nakon Slovenije i Češke, a danas smo pali na sedmo mjesto. To je u vezi s investicijama jer je bez njih teško dizati proizvodnost.

Iako se oporavljaju, investicije su i dalje daleko ispod pretkrizne razine. Gleda li se njihova struktura primjetno je da oporavak koči spori tempo javnih ulaganja, što je "i dobro i loše". "Na primjeru autocesta vidjeli smo da sve javne investicije ne moraju nužno biti dobre za tvrtke koje su ih radile, ali najnižu razinu javnih investicija među usporedivim zemljama treba ispraviti", rekao je prvi čovjek središnje banke. 

Niska razina državnih investicija povezana je sa sporošću privlačenja europskih fondova, u čemu je od nas lošija jedino Španjolska. Ipak razloga za optimizam daju podaci o visini ugovorenih sredstava na temelju kojih je središnja banka za 2019. godinu prognozirala višu razinu investicija nego prošle godine. Pozitivni signali dolaze i od privatnih tvrtki koje u anketama kažu da su premalo investirali u prethodne tri godine što je iznad europskog prosjeka. 

Gleda li se pobliže struktura investicija guverner iznosi nekoliko zanimljivih opaski. Za razliku od ranije kad je glavnina investicija išla u građevinu, danas oporavkom predvode proizvođačke djelatnosti i turizam. U industriji država je dominantna po vlasništvu, no po investiranju vode domaća privatna poduzeća iz čega proizlazi da su državne tvrtke manje skloni reinvestirati dobit od privatnih tvrtki. Nažalost, kod 'greenfield' ulaganja malo što se promijenilo od 2003. do danas, Hrvatska je na začelju usporedivih zemalja. Zato je pristup financiranju povećan i diverzificiran; krediti za investicije se povećavaju dok oni za obrtna sredstava padaju, kao i kamatne stope na dugoročne i kratkoročne kredite uz kontinuirano ublažavanje uvjeta kreditiranja. 

Što Hrvatska može učiniti da ojača investicije? "U Nacionalnom programu reformi sve dobro piše, samo treba zadužiti ljude i reći da to treba odraditi i za tri godine pogledati što ste napravili", rekao je guverner osvrćući se na dobro poznati popis kojeg predvode kompleksni i često kontradiktorni propisi, pravna neizvjesnost, (ne)dostupnost radne snage, neefikasna državnih poduzeća i javna uprava. 

"Po svim indikatorima konkurentnosti Hrvatska izgleda loše, a neke stvari njima se i ne mjere. Kad pričate s investitorima u inozemstvu, kažu da je teško raditi s lokalnom upravom, a to je nešto što se teško mjeri. Percepcija u inozemstvu dolazi od onih koji su u 20 godina pokušali ulagati u Hrvatsku, a naišli su na svakakve prakse zbog kojih to na kraju nisu napravili. Način mijenjanja percepcije je da učinite drugačije od onog što ljudi očekuju. Fokus Vlade trebao bi biti na tome da dovede tri značajna investitora koji će na svom primjeru promijeniti percepciju", poručio je guverner Vujčić. 

Komentari (11)
Pogledajte sve




svaku godinu/dvije izmjene poreznih zakona, promjene zakonodavstva, dodavanje novih začkoljica, novih certifikata, novih opstrukcija i lihvarenja države… san snova za svakog poduzetnika 🙂

da amerikanci imaju ovakve uvjete poslovanja, bacili bi sami na sebe raketu s nuklearnom glavom, da se kum Jong ne pati
[/quote]
Niste u pravu ,uvjeti poslovanja u stvari su dobri ,ali percepcija je loša.
Stvar je u toj vražjoj percepciji.
Pa Vujčić predlaže za popravak percepcije da se Vlada fokusira na to da dovede tri investitora iz vana , maksimalno se potrudi oko njih i promjeni percepciju stranih investitora.
To je najjednostavnije , najbrže i inovativno rješenje jer nikakve promjene nisu potrebne.
A Vujčić se već okušao u lovu na te inozemne ulagače i dovukao Knightheada.
I percepcija se promijenila. Na gore.
[/quote]
Boro Vujčić bi još jedino guslama mogao privlačiti strane investitore iz “inostranstva”
inače imam rođake u Ameriki, rade već preko 40 godina i da su ovakvi uvjeti tamo, sigurno bi se odavno vratili s PUNT na štapu


Kako su rekli investitori, ABC (All but Croatia). Toliko o investiranju u malu primitivnu i nacionalističku da ne kažem fašističku zemlju bez zakona, kulture, reda i radnog okruženja, lijenu zemlju braniteljskih penzija.

Nemaš baš razvijene kognitivne sposobnosti! Sa crvenim fašizmom bih se složio, a najveći broj penzija pripada lažnim invalidima rada fyi!

Kako su rekli investitori, ABC (All but Croatia). Toliko o investiranju u malu primitivnu i nacionalističku da ne kažem fašističku zemlju bez zakona, kulture, reda i radnog okruženja, lijenu zemlju braniteljskih penzija.

New Report

Close