Borik postaje luksuzna marina jer Dogus ulaže još 13,5 mil. kn

Autor: Marija Brnić , 25. kolovoz 2017. u 07:00
Trenutačno marina ima 177 vezova u moru i 50 na kopnu/ Dino Stanin/PIXSELL

Novi sadržaji poput bazena, restorana, trgovina, parka…bit će unutar postojećeg područja pod koncesijom.

Doguş grupi i njezinoj tvrtki D-Marin Vlada je jučer dala odobrenje za produljenje koncesije u luci marini Borik s 32 na 50 godina. Odluka je odobrena u 'paketu' s planom rekonstrukcije i dizanja kvalitete ove manje zadarske marine, a u što se ova grupacija obvezuje uložiti 13,5 milijuna kuna. Koncesiju je tvrtka koju je Dogus preuzeo dobila još 1998., a s novim odobrenjem trajat će do 2048.

Radovi, pak, moraju biti obavljeni u roku od 36 mjeseci. Izmjene za koje se daje odobrenje na području pomorskog dobra pod koncesijom predviđaju, kako se navodi u odluci, manje izmjene koje će se odraziti i na promjene u izračunu koncesionirane površine, no za kvadrate pod koncesijom plaćat će se i veća naknada. Fiksni dio naknade porast će s 0,7 na 10 kuna po četvornom metru, dok će promjenjivi dio biti podignut s 2 na 3 posto ukupnih prihoda. Viša naknada, kako je vidljivo iz odluke, obračunavat će se za nakon isteka postojeće koncesije, odnosno u novom produljenom roku trajanja od 2030. do 2048. Što se rekonstrukcije tiče, ona je već usklađena s lokalnim prostornim planom, te ne predviđa širenje, već poboljšanje kvalitete i nove sadržaje na postojećem prostoru.

Planirana je izgradnja središnje građevine za potrebe uprave luke i nautičara, klupske prostorije za boravak nautičara, trgovinu nautičke opreme, restoran i kafić, praonicu rublja i servis za održavanje plovila, kao i bazen za kupanje, park i pješački most, te otvoreno i natkriveno parkiralište, a po potrebi i rekonstrukcija pontonskih gatova i polja za privez brodova, te uređenje lukobrana i polja za privez većih plovila.

"Radove planiramo započeti u jesen, nakon što dobijemo sve potrebne dozvole. Po završetku ulaganja grad Zadar će dobiti vrhunski uređenu, modernu i atraktivnu boutique marinu kakvu i zaslužuje. Ovim projektom Dogus grupa nastavlja ulagati u hrvatski turizam i kontinuirano podizati kvalitetu usluga koje nudi u svojim marinama", naglasio je Božidar Duka, regionalni direktor D-Marin, dodajući kako marina trenutačno zapošljava 11 radnika, a zbog uvođenja novih usluga taj će se broj povećati.

Napominje da će se svi radovi odvijati unutar postojećeg prostora marine, te neće doći do povećanja niti koncesijskog područja niti broja vezova.Ona sad ima 177 vezova u moru i 50 na kopnu, te je idealna za jahte do 30 metara i 3,5 metra gaza. Marina Borik nekad je bila hotelska marina, a nakon Domovinskog rata obnovljeni su pontoni koji su bili granatirani. Marinu Borik je kupila Marina Dalmacija, koja je 2012. postala dio Dogusove tvrtke D-Marin.

Komentirajte prvi

New Report

Close