Borba protiv prepisivanja ne smije ugroziti nacionalnu sigurnost

Autor: Saša Paparella , 17. veljača 2017. u 15:15
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Prorektor za informatiku Sveučilišta u Rijeci, Zlatan Car, poziva na oprez u slučaju eventualne izrade baze podataka stručnih radova

Poslovni dnevnik nedavno je pisao o inicijativi da se doskoči praksi izvlačenja javnog novca prepisivanjem tuđih radova, a koji se potom skupo naplaćuju kao studije naručene u sklopu nekih projekata. Na riječkom sveučilištu još je 2014. uveden sustav za otkrivanje plagijata Turintin, koji uspoređuje tekst s tekstovima pohranjenim u bazama podataka. Zato smo Zlatana Cara, prorektora za informatizaciju, zamolili za komentar – može li se takav sustav upotrijebiti i u borbi protiv pljačkaša državnog novca?

>> Imaju oružje protiv lažiranja

"Sveučilište u Rijeci koristi licencirani sustav provjere originalnosti radova od tvrtke iParadigms, LLC., usluga Turnitin. Moram napomenuti da je ta usluga namijenjena za provjeru znanstvenih i studentskih radova i nije ju moguće koristiti za provjeru stručnih radova tipa koje navodite, odnosno studija, a naročito ne za provjere navodnih kriminalnih radnji. Postoje neka druga rješenja koja se koriste za provjeru ovakvih sadržaja, ali nije uobičajena procedura", kaže Car.

Riječki nas prorektor upozorava i na potencijalne opasnosti u slučaju pretjerane dostupnosti bazi podataka. "Uvođenje sustava za provjeru sličnosti sadržaja doprinijelo bi povećanju kvalitete i ozbiljnosti prilikom pripreme dokumenata. Međutim, izričito sam protiv stavljanja tih dokumenata u javni opticaj – ne zbog skrivanja, nego iz jednog jednostavne činjenice što se u tim dokumentima nalaze i oni podatci koji bi se mogli klasificirati kao strateški podatci na nacionalnoj razini", upozorava Car.

"Stoga se zalažem za organiziranje zatvorenog repozitorija, unutar kojeg bi postajao limitirani pristup sadržaju. Treba naglasiti da se znatan dio studija proizvede za potrebe državnih studija i tvrtki u državnom vlasništvu, pa bi se relativno jednostavno na državnoj razini uspostavio pravni okvir za osnivanje ovog repozitorija. Ali naglašavam da treba biti jako pažljiv pri korištenju zaključaka i podataka koji se nalaze u tim dokumentima, jer vrlo vjerojatno sadrže podatke od nacionalne važnosti i poslovne tajne", naglašava naš sugovornik.

Komentirajte prvi

New Report

Close