Borba protiv komaraca: U Zagreb će se ispustiti 100 tisuća sterilnih mužjaka uvezenih iz Italije

Autor: Poslovni.hr , 19. lipanj 2023. u 07:47
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

U idućim mjesecima, stručnjaci upozoravaju, da pri boravku na otvorenom, bez obzira na to jeste li u gradu ili u prirodi, upotrebljavate repelente.

Za borbu protiv komaraca Grad je ove godine osigurao 384 tisuće eura. Između ostalog i za edukaciju građana, piše N1.

“Na način da se građani informiraju o važnosti uklanjanja posuda s vodom za vrijeme ljetnih mjeseci jer najefikasnija metoda za uklanjanje je zapravo uklanjanje legla komaraca”, kazao je Dragan Grubiša iz Odjela za zdravstvenu ekologiju Grada Zagreba.

Kako bi se spriječila najezda komaraca, idući će se tjedan u Zagreb prvi put ispustiti 100 tisuća sterilnih mužjaka uvezenih iz Italije.

“Što znači da će oni ako su brojnošću nadmoćni oploditi ženke koje će zatim proizvesti jajašća koja neće dovesti do potomstva i na taj način bi biološkim putem smanjili broj prisutnih tigrastih komaraca na nekom području”, objasnila je Ana Klobučar iz Službe za epidemiologiju, NZJZ Dr. Andrija Štampar.

U idućim mjesecima, stručnjaci upozoravaju, da pri boravku na otvorenom, bez obzira na to jeste li u gradu ili u prirodi, upotrebljavate repelente, sredstva koja odbijaju komarce.

Komentirajte prvi

New Report

Close