Bolnicu u Zagrebu zamijenila otočnom ambulantom: Posla ima i zimi, a, pogotovo ljeti, kada stignu turisti

Autor: Poslovni.hr , 23. kolovoz 2023. u 11:06
Foto: Unsplash

“Nakon ozljede koju sam imala, traume vrata, sam shvatila da je vrijeme za promjene. Rekla sam hajde, vidim oglas je za zamjenu, ima smještaj, otok je. Nisam pojma imala šta me čeka”, rekla je medinska sestra u ambulanti na Žirju.

Najudaljeniji šibenski otok Žirje ima medicinsku sestru koja je otočanima na raspolaganju od 0 do 24, sedam dana tjedno. Ana Kozbašić na otok je stigla iz Zagreba i nije požalila, ni ona, ni Žirjani. Makar je, uvjetno rečeno, u izolaciji, posla ima i zimi, a, pogotovo ljeti, kada stignu turisti, piše HRT.

Bolnicu Sestara milosrdnica u Zagrebu prije tri je ljeta zamijenila otočnom ambulantom.

“Nakon ozljede koju sam imala, traume vrata, sam shvatila da je vrijeme za promjene. Rekla sam hajde, vidim oglas je za zamjenu, ima smještaj, otok je. Nisam pojma imala šta me čeka”, rekla je medinska sestra u ambulanti na Žirju.

A dočekali su je Žirjani, raširenih ruku.

“Vrlo je susretljiva, osjetljiva, zna pomoći i meni je pomagala za vrijeme pandemije”, kazao je Mario Mrvica, mještanin Žirja.

Spašavala je Ana i strance.

“Bio sam kod nje prošlog ljeta. Kada je vidjela kakvo mi je zdravstveno stanje, rekla je da za 30 minuta polazi trajekt. Da moram u bolnicu, odmah mi je sve sredila. U bolnici sam, na kraju, ostao tri dana. Spasila mi je život”, prisjetio se Aleksandar Ivan, turist iz Slovačke.

Žirjani za ostanak sestre potpisali peticiju

Žirjani su rijetko složni, no radi njezina su ostanka potpisivali čak i peticiju.

“Mi (još) nismo dobili tako vrijednu i pametnu sestru. Stvarno educirana, prošla, maloprije sam rekao, ima dosta utakmica u nogama”, ustvrdio je Milovan Spasić iz Žirja.

Žirje je zimi, kaže, poput velikog staračkog doma, a ljeti postaje, kaotično.

“Moje ljeto počinje već početkom četvrtog mjeseca kad kreću udarno poljoprivredni i građevinski radovi. Onda kreću traume,  ubodi, ima svega i svačega. I završava kada zadnji (plod) padne s masline”, dodala je Ana.

Ana cijelo vrijeme provodi u svojevrsnom dežurstvu

Na raspolaganju je svima, cijeli dan, od ponedjeljka do nedjelje.

“Fizički je lakše nego bolnica, ali je zato odgovornost pregolema”, otkrila je Ana.

Pogotovo jer nema ovlasti, za razliku od liječnika, koji na Žirje stiže dvaput mjesečno. Zato Ana, osim ambulantnih pregleda, obilazi i pacijente diljem otoka.

“Prije sam obavljala pješice, sad, hvala Bogu i ravnateljstvu, imam auto pa je to znatno lakše”, objasnila je.

Zbog kvalitetnog rada, dobila je i ponudu za preseljenje u Šibenik.

“Odbila sam, odbila sam. Ne mogu ih ostaviti”, zaključila je.

Sada ima i zadovoljavajuće uvjete u ambulanti, a još će biti lakše kada do otoka budu stizale brze brodice hitne medicinske pomoći.

Komentirajte prvi

New Report

Close