Bolnica u Varaždinu blokirana zbog 5 mil. kn

Autor: Marija Crnjak , 26. rujan 2014. u 16:34
Zbog blokade računa u pitanje došla sva plaćanja, od dnevnica do lijekova/Marko Jurinec/PIXSELL

Račun je blokiran zbog ovrhe koju je pokrenula Oktal Pharma kako bi naplatila kamate na račune iz protekle čak tri godine.

Pravomoćnom sudskom presudom Općoj bolnici Varaždin blokiran je račun zbog ovrhe koju je pokrenula veledrogerija Oktal Pharma kako bi naplatila kamate na račune iz protekle čak tri godine.

Rezultat je to neuspjelih pregovora između Uprave bolnice, koja je u svibnju uspjela otplatiti glavnicu, te dobavljača lijekova koji je izgubio strpljenje zbog višegodišnjeg kreditiranja zdravstva. Situaciju će navodno morati rješavati Ministarstvo zdravlja, koje bi se uskoro moglo suočiti sa sličnim problemima u drugim hrvatskim bolnicama. "Zbog neplaćanja države Opća bolnica Varaždin slijedom sudske presude našla se pred ovrhom zbog duga od 5,1 milijun kuna, koji se sastoji od kamata i troškova sudskog postupka.

Naime, rok za naplatu potraživanja koji u Hrvatskoj zakonski iznosi 60 dana u toj bolnici popeo se na više od 700 dana, to jest dvije godine", ustvrdio je za Poslovni dnevnik predsjednik Uprave Oktal Pharme Marijan  Škiljević. Oktal Pharma, objasnio je, bolnici je ponudila mogućnost oprosta dijela duga te podmirenje preostalog dijela duga na 18 mjesečnih rata, kako opskrba bolnice i plaće zaposlenika ne bi došli u pitanje. "Međutim, sanacijski upravitelj bolnice gospodin Mladen Smoljanec tu je ponudu odbio. Stoga se nastavio proces protiv bolnice te je pravomoćnom sudskom presudom od 8. kolovoza 2014. utvrđeno je kako Opća bolnica Varaždin mora u cijelosti podmiriti dug. Oktal Pharma je i dalje otvorena za dogovor o modalitetima naplate duga", zaključuje Škiljević.

Mladen Smoljanec ističe kako su zbog blokade računa u pitanje došla sva plaćanja, od dnevnica zaposlenima do plaćanja lijekova samim utužiteljima. Očekuje da će problem biti rješen u suradnji s Ministarstvom zdravlja, no podsjeća da se pitanje dugova bolnica mora riješiti na cjelovit način."S ovrhama nitko neće biti sretan, one koje će dovesti do blokade bolničkih računa ne mogu biti rješenje, potrebno je cjelovito rješenje koje je u pripremi na razini Ministarstva. Tražili smo i molili dobavljača lijekova da se strpi dok do tog rješenja ne dođemo. Apeliram na dobavljače da se strpe jer će blokade bolnica napraviti buru u čaši vode", rekao je Smoljanec koji tek treba smisliti kako bolnici omogućiti poslovanje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close