Bolnica Srebrnjak, Podravka i Belupo ujedinjeni protiv pretilosti

Autor: Ana Blašković , 27. travanj 2021. u 22:00
Projekt je vrijedan devet milijuna kuna, od čega je 6,8 milijuna bespovratno iz EU/PD

Projekt je vrijedan devet milijuna kuna, od čega je 6,8 milijuna bespovratno iz EU.

Dječja bolnica Srebrnjak, proizvođač lijekova Belupo i njegova krovna kompanija Podravka kreću u zajednički istraživački projekt. U njemu će razvijati personalizirani koncept za redukciju tjelesne težine i održavanje zdrave tjelesne mase u liječenju kroničnih bolesti djece i odraslih.

Projekt je vrijedan devet milijuna kuna, od čega je 6,8 milijuna bespovratno iz EU. Glavnina novca bit će uložena u kliničku studiju, istraživanje i razvoj novih proizvoda, patentnu zaštitu i zapošljavanje novih stručnjaka.

Namjera je multidisciplinarnim pristupom i suradnjom kliničkih i temeljnih istraživača, nutricionista i poslovnog sektora razviti novi dijagnostički i terapetuski pristup za mršavljenje.

On podrazumijeva provođenje kliničke studije, razvoj inovativnih proizvoda za obroke u redukcijskoj dijeti, ali i razvoj personalizirane podrške.

Koncept će se temeljiti na suvremenim medicinskim i nutricionističkim principima koji uključuju promjene u načinu života, uravnoteženu niskoenergetsku prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost.

Debljina je globalni zdravstveni problem i čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti, dijabetes, nekih vrsta karcinoma, astme, a važan je prediktor razvoja komplikacija Covida-19.

Prekomjernu tjelesnu masu u Hrvatskoj ima više od polovice odraslih, a posebno zabrinjava i gotovo 35 posto djece pretilo te je je njihov udio u zadnjih 12 godina povećan oko 15 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close