Bolesna starica zaboravila platiti TV pretplatu, sad mora vratiti dug i platiti troškove postupka

Autor: Poslovni.hr , 19. veljača 2020. u 10:58
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Odvjetnik HRT-a podsjetio je da je svatko tko u vlasništvu ili posjedu ima radijski i televizijski prijamnik na području koje je pokriveno prijenosnim signalom, dužan HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu.

Općinski sud presudio je da 80-godišnja pretplatnica iz Varaždina HRT-u mora platiti 480 kuna za neplaćene račune od siječnja do lipnja 2017. godine, i to s kamatama, te još 830 kuna za troškove ovršnog i parničkog postupka, piše Večernji list.

U prigovoru je navela da ima 80 godina i da boluje od dijagnosticirane Alzheimerove bolesti, pa je nesvjesna svojih obveza, što je i uzrokovalo nekontrolirani broj ovrha koje obitelj pokušava riješiti. Predložila je nagodbu o otplati glavnice na rate, otpis potraživanja odvjetnika i javnog bilježnika te raskid pretplatničkog odnosa sa HRT-om.

Odvjetnik HRT-a podsjetio je da je svatko tko u vlasništvu ili posjedu ima radijski i televizijski prijamnik na području koje je pokriveno prijenosnim signalom, dužan HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu. Time je, naveo je, prigovor tužene pretplanice neosnovan. Činjenice koje je navela, a tiču se njezinog lošeg zdravstvenog i imovinskog stanja, nisu pravno relevantne za obvezu plaćanja pristojbe, istaknuo je odvjetnik. Obvezu plaćanja pristojbe zakon vezuje za vlasništvo ili posjed prijamnika, a ona je televizor prijavila u kolovozu 1992. godine, a obveza plaćanja pristojbe prestaje tek odjavom prijamnika “u skladu s odredbama Zakona o hrvatskoj radioteleviziji i provedbenim propisima”.

Tužena žena nije došla na sudsko ročište, a nije se očitovala ni pisanim putem na dostavljeni podnesak i dokumentaciju tužitelja. Kako iz dokumentacije proizlazi da je pretplatnički odnos bio aktivan jer prijamnik nije odjavila, sud je njezine navode koji se odnose na zdravstveno i imovinsko stanje ocijenio irelevantnim.

Komentari (1)
Pogledajte sve

demokracija u praksi.

New Report

Close