Bojčeta Markoja: Imovina pod upravljanjem obveznih mirovinskih fondova iznosi više od 20 milijardi eura

Autor: Poslovni.hr , 22. siječanj 2024. u 08:32
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Mirovina iz dva stupa isplati se uglavnom onima s velikim plaćama jer su uštedjeli znatan iznos. Prošle je godine takvu kombiniranu mirovinu izabralo 21 posto novih umirovljenika.

Podaci pokazuju da i dalje velika većina umirovljenika svoju kapitaliziranu štednju iz drugog stupa prebacuje u prvi jer im je povoljnija mirovina iz jednog stupa, tj. onog generacijske solidarnosti. Mirovina iz dva stupa isplati se uglavnom onima s velikim plaćama jer su uštedjeli znatan iznos. Prošle je godine takvu kombiniranu mirovinu izabralo 21 posto novih umirovljenika. Od ove godine na snazi su još neke zakonske izmjene, a tiču se prije svega novozaposlenih i onih koji će uskoro podnijeti zahtjev za mirovinu, piše HRT.

Dijana Bojčeta Markoja, direktorica Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima, je rekla kako je prošla godina bila rekordna za obvezne mirovinske fondove.

“Hrvatski obvezni mirovinski fondovi ostvarili su dvoznamenkasti prinos. U najpropulzivnijoj kategoriji A ide gotovo do 15 posto. U kategoriji B gdje se nalazi najviše hrvatskih građana, prinos je iznad 10 posto. Za člana koji štedi u drugom mirovinskom stupu od prvog dana do danas, poslodavac je za njega uplatio oko 13 tisuća eura. Mirovinski fondovi su svojim radom taj iznos oplemenili sa svojih dodatnih 9 tisuća eura. Tako da dolazimo do stanja od 23 tisuće eura na računima građana koji imaju prosječnu plaću i nalaze se u kategoriji B. Imovina pod upravljanjem obveznih mirovinskih fondova u ovom trenutku iznosi više od 20 milijardi eura”, rekla je.

Kritike drugog mirovinskog stupa

O učinkovitosti drugog mirovinskog stupa, kaže Bojčeta Markoja, može se govoriti kad zaokružimo čitav radni vijek.

“Drugi čimbenik je dodatak od 27 posto. Do ove mini reforme 27 posto bilo je samo za mirovine iz međugeneracijske solidarnosti. S ovom mirovinskom reformom od 1.1., 27 posto dodjeljuje se i dvostupnim mirovinama. Do sada je dodatak iznosio 20,75 posto. Dvostupne mirovine postaju itekako konkurentne i isplative velikoj većini građana. One rastu do 7 postotnih poena”, rekla je.

Alternativni investicijski fond

“Svaka takva odluka koja diverzificira ulaganja, a time donosi i dobre prinose, povećava mirovine, dobrodošla je. Ulagat će se u imovinu koja može donijeti visoke prinose, ali nosi i veći rizik. Nema mogućnosti za manipulacije”, zaključila je.

Komentirajte prvi

New Report

Close