Blokirani su projekti obnovljivih izvora energije – upozoravaju iz OIEH

Autor: Poslovni.hr , 19. veljača 2024. u 17:44
Fotonaponska solarna elektrana na terminalu Žitnjak

Iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) upozoravaju da su blokirani svi projekti razvoja proizvodnih postrojenja iz obnovljivih izvora energije. Do blokade je došlo jer nadležno tijelo – HERA – nije donijelo odluku o cijeni priključena na elektroenergetsku mrežu, a koja je trebala biti donesena do kraja prošle godine. Posljedice sporosti administracije i nedonošenja odluke, upozoravaju iz OIEH, su višestruke.

Poznato je kako priključak na elektroenergetsku mrežu predstavlja jedno od uskih grla razvoja OIE projekata. Ključan faktor za pokretanje novog ciklusa investicija je donošenje Odluke o iznosu jedinične naknade za priključenje u nadležnosti HERA-e (Hrvatske energetske regulatorne agencije) koja se određuje prema Metodologiji za utvrđivanje naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu. Najavljivano je kako će se Odluka donijeti do kraja prošle godine no to se nije dogodilo, a posljedice su višestruke, upozoravaju iz udruge Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH).

“Trenutačno je zbog nepoznate cijene priključenja razvoj novih proizvodnih postrojenja iz obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj u potpunosti blokiran i svi projekti praktički “stoje”. Zbog navedenog kašnjenja investitori ne mogu pokrenuti postupak izrade EOTRP-a (Elaborata optimalnog tehničkog rješenja priključenja) te ishoditi ugovor o priključenju, odnosno Elektroenergetsku suglasnost što su sve preduvjeti za ishođenje drugih potrebnih dozvola (lokacijska i građevinska dozvola) za razvoj OIE projekata. Naročito je problematična činjenica da su investitori u obvezi ishoditi sve dozvole te izgraditi postrojenje unutar sedam godina sukladno članku 17. ZoTEE-a (Zakona o tržištu električne energije), odnosno pet godina za projekte koji su ishodili energetsko odobrenje sukladno članku 133., stavka 2. ZoTEE-a, koliko važi energetsko odobrenje, s time da se taj rok ne može produžiti. Dakle, zbog ne donošenja odluke o iznosu jedinične naknade za priključenje na mrežu investitori ne mogu nastaviti daljnji razvoj projekata, istovremeno im teče rok za izgradnju postrojenja čime postaje izgledno da unutar tog roka neće moći izgraditi proizvodno postrojenje i ishoditi uporabnu dozvolu, odnosno neće moći dostaviti pravomoćnu lokacijsku dozvolu u roku od tri godine od dana izvršnosti energetskog odobrenja jer je kompletan postupak blokiran”, objašnjavaju alarmantnost situacije iz OIEH.

Nova Metodologija, stari problemi

Podsjećaju da je donošenjem Metodologije za utvrđivanje naknade za priključenje na elektroenergetsku mrežu u srpnju 2022. godine, implementiran novi model naknade za priključenje, tzv. “plitki model” kojeg karakterizira plaćanje doprinosa za STUM kao umnožak priključne snage s fiksnom jediničnom cijenom naknade za priključenje. “Prema tom modelu, investitori su isključeni od financiranja pojačanja mreže budući da su takva pojačanja bitna za cijeli prijenosni i distribucijski sustav i moraju biti na teret operatora sustava”, ističu u priopćenju iz OIEH. Upozoravaju pritom da se pri donošenje nove Metodologije nije vodilo računa o započetim projektima koji su imali sklopljene ugovore o priključenju prema starom, odnosno “dubokom” modelu.

“S obzirom na to da Hrvatska sukladno ciljevima Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. godine, s pogledom na 2050. godinu, mora uspješno izgraditi što veći broj OIE postrojenja radi povećanja udjela OIE u neposrednoj potrošnji energije od 42,5%, potrebna su ulaganja u elektroenergetsku mrežu. Da bi elektroenergetska mreža mogla osigurati priključenje novih OIE elektrana hitno je potrebno izgraditi ključnu infrastrukturu (novi 400 kV dalekovod od TS Konjsko (Split) do TS Melina (Rijeka). Riječ je o ključnoj infrastrukturi od sustavnog značaja i koja se ne može financirati iz naknade za priključenje jer je bitna za cjelokupni prijenosni sustav i koja bi se trebala financirati iz EU fondova, mrežarine i/ili proračuna RH.

Kako postojeći provedbeni okvir nema jasne rokove ni troškove priključenja, donošenjem Metodologije iz 2022. nije se vodilo računa o započetim projektima koji su imali sklopljene ugovore o priključenju prema starom, odnosno “dubokom” modelu”, objašnjavaju iz OIEH-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close