Bliži se blagdan Svih svetih, evo koliko ćete morati posegnuti u džep

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2023. u 08:51
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Cvjećari kažu da su morali podignuti cijene, jer je poskupjelo sve potrebno za proizvodnju cvijeća.

U tijeku su pripreme za blagdan Svih svetih. U Hrvatskoj je krizantema simbol prolaznosti života, smrti te žaljenja i najčešće je cvijeće koje na taj blagdan i Dušni dan nosimo na posljednja počivališta svojih najmilijih, javlja HRT.

Na Glavnoj osječkoj tržnici ponuda krizantema, jesenskih ljepotica – bogata i raznovrsna. A cijene – šarolike.

“Krupne krizanteme su 10 eura, a multiflore su 6 eura. Više se kupuju multiflore zato što su nešto jeftinije”, rekao je Tomislav Žiška, proizvođač cvijeća, Našice.

Cvjećari kažu da su morali podignuti cijene, jer je poskupjelo sve potrebno za proizvodnju cvijeća.

Cvjećari podignuli cijene

“Poskupili su kalići, zemlja, gnojivo, celofani, sve je posklupjelo”, rekla je Ana Živčić, proizvođačica cvijeća, Višnjevac.

Unatoč poskupljenju, građani na osječkoj Glavnoj tržnici uoči blagdana kupuju cvijeće za grobove svojih najmilijih. Mnogi ipak skromnije nego prijašnjih godina, jer kupnja krizantema, multiflora ili pak špina mnogima je velik izdatak u kućnom proračunu.

“Zapravo ove cijene, ovoliko koliko su veće nego lani, to zapravo uopće nije proporcionalno pravom poskupljenju. Mi bismo trebali barem još dva eura veću cijenu staviti da bi se nama to isplatilo”, rekao je Ivan Gajzer, proizvođač cvijeća, Osijek.

No bez obzira na to koliki aranžman ili lončanicu odnesemo na groblje, najbitnije je da će u svakome na blagdan Svih svetih i Dušni dan biti ista misao – sjećanje na voljene koji više nisu s nama.

Komentirajte prvi

New Report

Close