U razvijenim državama udio hrane u troškovima je između 12 i 14 posto, evo podatka za Hrvatsku

Autor: Poslovni.hr , 23. prosinac 2022. u 10:09
Foto. pixabay

“Drugi dio je svakako i optimizam koji smo imali kroz ovih mjesec dana Nogometnog prvenstva. Potrošnja je dosta rasla, a najviše se osjetila u restoranima”, rekla je Blažić.

Blagdani su pred vratima, a blagdanska košarica nikada nije bila skuplja. Rast cijena pogađa kućanstva u Hrvatskoj, jer RH pripada državama niže platežne kupovne moći, rekao je za HRT Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

U razvijenim državama mjesečni udio hrane je, kaže, između 12 do 14 posto u kućanstvu, a kod najrazvijenijih između pet do devet posto. “Paradoksalno, za ovu godinu udio troška hrane je smanjen za razliku od prošlogodišnjeg – s 27,2% na 25,95%”, poručio je Sever.

Istaknuo je da je kod najsiromašnijih udio troška hrane u kućanstvu 40 posto. Jedina prava košarica koja bi bila u duhu tradicije 2600 kuna, ona srednja 1150 kuna, a najskromnija 680 kuna, ponovio je Sever.

Što se tiče cijena u trgovinama, Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK-a, istaknuo je da su cijene porasle, a i da je promet u trgovinama pojačan jer ljudi kupuju izvan svojih mogućnosti.

Zvjezdana Blažić, konzultantica za prehrambenu industriju i poljoprivredu, kazala je kako smatra da postoje neki objektivni razlozi zašto cijene hrane rastu, a jedna od njih je i uvođenje eura.

“Drugi dio je svakako i optimizam koji smo imali kroz ovih mjesec dana Nogometnog prvenstva. Potrošnja je dosta rasla, a najviše se osjetila u restoranima”, rekla je Blažić.

Katavić je pak istaknuo kako smatra da trgovci nisu krivi za rastuću inflaciju.

U Europi inflacija pada i pada cijena hrane, a kod nas se događa obratno

“Zadnjim podatkom za studeni možemo vidjeti da su i kod nas cijene u padu, to se recimo može vidjeti kod cijena ulja. Nismo imali npr. rast cijena voća”, kazala je Blažić i dodala kako logičnim smatra da su rasle cijene pekarskih i  mliječnih proizvoda te mesa.

Komentirajte prvi

New Report

Close