Bivšim radnicima i državi tek 10%, Žderić sve prodao

Autor: Suzana Varošanec , 09. listopad 2018. u 14:42
Uskoro prve isplate, ali otezanje s otvaranjem stečaja učinilo je svoje/ Ivana Ivanovič/PIXSELL

Na raspolaganju za isplatu određeno je ukupno 18,7 milijuna kuna, a velik je broj onih koji će naplatiti tek nekoliko tisuća.

Na račune oko 1250 bivših radnika Konstruktor Inženjeringa u stečajnom postupku kao vjerovnika prvog višeg isplatnog reda uskoro bi trebale sjesti prve kune u sklopu prve djelomične diobe kojom se relativno brzo (od otvaranja stečaja nije prošlo godinu dana), ali bez prognoze oko uspješnosti namirenja, počinju namirivati tražbine.  Na raspolaganju za isplatu određeno je ukupno 18,7 milijuna kuna, što znači da će sad radnici dobiti 10%, s obzirom na ukupni iznos od 187,4 milijuna koje se uzimaju u obzir pri najavljenoj diobi.

Prema dokumentu "Diobeni popis prve djelomične diobe vjerovnicima prvog višeg isplatnog reda" velik je broj onih koji će naplatiti tek nekoliko tisuća kuna, ali bolje išta nego ništa. Tim više što se već pouzdano može konstatirati da će vjerovnici prvog višeg isplatnog reda, pa tako ni radnici neće 100% namiriti. Takva očekivanja iznosi stečajni upravitelj Frano Krišto, a pojašnjava da je imovina pod razlučnim pravima.

Uz to, kako se s otvaranjem stečaja odugovlačilo, nepravovremeno otvaranje omogućilo je, navodi, poduzimanje pravno upitnih radnji bivšeg zakonskog zastupnika te direktora tvrtki koje su dužnikova povezana društva.  Znatna imovina koja nije hipotekarno opterećena u međuvremenu je prodana, i stoga upravitelj ovaj stečaj ocjenjuje kao izuzetno složen i zahtjevan postupak, u kojem se još ispituju uvjeti za eventualnu odluku u smjeru pobijanja pravnih radnji, što uključuje i analizu troškova koja bi se time prouzročila. Odugovlačenje otvaranja stečaja imalo je dosta negativnog utjecaja na stanje stečajne mase Konstruktor inženjeringa i konačno na budući stupanj njegovih stečajnih vjerovnika, kaže stečajni upravitelj.

No, nakon provedenih korekcija, tražbine radnika smanjene su i za iznos koji im je nakon otvaranja stečaja isplatila Agencija za osiguranje radničkih tražbina, dok se tom vjerovniku prvog višeg isplatnog reda ukupno utvrđene tražbine stoga penju na ukupno oko 6,7 mil. kuna tražbina i dobit će u prvoj rundi oko 670 tisuća kuna.  Utvrđene, pak, tražbine Ministarstva financija, Porezne uprave iznose čak 112,36 milijuna kuna, što znači da će država kao vjerovnik iste skupine nakon pravomoćnosti sudskog rješenja može dobiti nešto više od 11 milijuna kuna, ali se otvara pitanje koliko će se i ona uspjeti naplatiti. U Sindikatu graditeljstva Hrvatske ovaj stečaj smatra se pozitivnim raspletom za radnike, iz čijih je redova, podsjetimo i došla blokada računa te je tako stečaj i otvoren.

Komentirajući najave prvih isplata tajnik SGH Domagoj Ferdebar kaže da je dobra stvar da radnici mogu nešto naplatiti, jer je tvrtka bila totalno iscrpljena za vrijeme dugog predstečaja i u razdoblju koje je prethodilo otvaranju stečaja, ali ključnim smatra koliko će dobiti u nastavku stečajnog postupka. 

Prema upravitelju to se ne može prognozirati jer sve ovisi o ukupnoj vrijednosti stečajne mase, a u tom pogledu i njegovo izvješće ostalo je u zraku zbog otvaranja pitanja pobojnosti za pravne radnje iz mandata bivše uprave, odnosno direktora Željka Žderića kojima se zahuktala prodaja imovine tijekom prethodnog postupka između Konstruktor Inženjeringa i Konstruktor-plana kao i prijenos poslovnog udjela od 85% u društvu Konstruktor Hotina na Konstruktor plan. Za to od privremenog upravitelja nije traženo niti dano odobrenje, navodi se u izvješću, a prema rješenju Trgovačkog suda u Splitu, to je bila obveza zbog privremene mjere.

Komentirajte prvi

New Report

Close