Bivši vojni objekt za novi Centar za znanost o moru

Autor: Marija Crnjak , 20. prosinac 2017. u 14:04
Objekt na Velopinu Plavom svijetu dala Vlada

Malološinjskoj ustanovi predan objekt u kojem će razvijati edukativne i znanstvene sadržaje.

Službenom predajom Vladine odluke o dodjeli bivšeg vojnog objekta Gradu Malom Lošinju uklonjene su sve barijere za otvaranje novog Centra za znanost o moru lošinjskog Instituta Plavi svijet na Velopinu.

Radi s o objektu koji dugo stoji zapušten, a iako su svojedobno za lokaciju pokazali interes investitori u turizmu, uključujući lošinjsku Jadranku, to se nikad nije realiziralo. "Centar znanosti o moru je projekt koji kombinira interdisciplinarnu znanost, znanstvenu kulturu i obrazovanje s ciljem promicanja održivog razvitka i uključivanja najšire zajednice u dijalog o očuvanju prirodnog nasljeđa i okoliša.

Služi i za poboljšanje kvalitete života građana te promovira znanstvene inovacije i podupire gospodarski razvoj, posebice stvaranjem kvalitetne turističke ponude i potporom razvoju turizma", kažu u Malom Lošinju koji će u tom projektu biti partner Plavom svijetu. Cilj je da to postane regionalni centar izvrsnosti koji će osigurati mogućnosti za znanstveni rad te napredak i usavršavanje studenata i znanstvenika istraživača iz cijele jadranske i sredozemne regije.

Institut Plavi svijet je 2003. godine otvorio Lošinjski edukacijski centar o moru (LMEC) u Velom Lošinju – prvi centar ovakve namjene na istočnoj obali Jadrana.  Međutim, Centar je u starom objektu koji nije prikladan za takvu namjenu. Usto, nedostatak prostora postao im je značajan ograničavajući faktor s obzirom na rast broja zaposlenika, volontera i studenata, odnosno aktivnosti koje se provode s godinama.

Komentirajte prvi

New Report

Close