Bivši šef vatrogasne postrojbe zamračio stotine tisuća kuna, a sad radi u Irskoj da bi vratio – dug

Autor: Poslovni.hr , 20. travanj 2019. u 12:01
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Po zvanju diplomirani inženjer sigurnosti na radu, koji je sada zaposlen kao radnik u tvornici u Irskoj, gdje mu je i boravište.

Na uvjetnu kaznu zatvora osuđen je Dragan Abramović (39), zbog toga što je, kao zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Delnica i zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Delnice, s računa tih dvaju vatrogasnih postrojbi uzeo i za sebe zadržao ukupno oko 438 tisuća kuna, piše Novi list.

Presudu je, pod predsjedanjem suca Saše Cvijetića, donijelo vijeće riječkog Županijskog suda na temelju sporazuma stranaka, nagodbe koju je optuženi Abramović sklopio s tužiteljstvom, Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci. Izrečena mu je uvjetna kazna od godinu dana zatvora, koja se neće izvršiti ako u roku kušnje od pet godina ne počini novo kazneno djelo i »ispuni posebnu obvezu da popravi štetu počinjenu kaznenim djelom«.

Abramović je, naime, gradskoj delničkoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi dosad naknadio sav novac kojeg je prisvojio, u iznosu od oko 116,5 tisuća kuna, a DVD-u Delnice namirio oko 16 tisuća kuna. No, delničkom DVD-u ostao je dužan još oko 306 tisuća kuna, a ispunjenje obveze vraćanja te svote novca jedan je od dvaju uvjeta da mu zatvorska kazna ostane uvjetna. S DVD-om je sklopio ugovor o povratu duga, a njime se obvezao vratiti i ostalih 306 tisuća kuna u 57 mjesečnih obroka po 5,37 tisuća kuna. Presudom je određeno i da je dužan platiti oko 25 tisuća kuna na ime troškova kaznenog postupka, od čega se najveći dio odnosi na nagradu računovodstveno-financijskoj vještakinji.

Otišao raditi u Irsku

Dragan Abramović – po zvanju diplomirani inženjer sigurnosti na radu, koji je sada zaposlen kao radnik u tvornici u Irskoj, gdje mu je i boravište – oglašen je krivim za dva kaznena djela, zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene ili poslovne isprave, delikte počinjene od siječnja 2015. do svibnja 2017. godine. U prvoj točki presude inkriminirano je da je tijekom te tri godine, kao šef profesionalne delničke vatrogasne postrojbe, koristeći ovlast raspolaganja sredstvima, izravnim podizanjem s računa uzeo za sebe oko 116,5 tisuća kuna. Kao zapovjednik DVD-a Delnice, s računa te postrojbe za sebe je uzeo oko 322 tisuće kuna u razdoblju od veljače 2016. do svibnja 2017. godine.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close