Bivši saborski zastupnik živi i radi u Irskoj, a još uvijek je na plaći u međimurskoj osnovnoj školi

Autor: Poslovni.hr , 12. travanj 2022. u 11:24
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na posao ne dolazi jer je pod suspenzijom zbog kaznenog postupka na sudu u Zagrebu.

“Više mi se isplati raditi nekoliko godina u Irskoj nego cijeli život hrmbati u Hrvatskoj. Ovdje je minimalna mirovina 800 eura”, napisao je nedavno Branimir Bunjac na Facebooku.

Iako svakodnevno hvali život u Irskoj, pa se pohvalio i stalnim poslom te dvama honorarnima, to ga ne sprječava da koristi povlastice koje ima u Hrvatskoj. Naime, kako piše Jutarnji list, Bunjac i dalje prima dvije trećine plaće kao zaposlenik u Osnovnoj školi Podturen u Međimurju. Tamo je dugi niz godina radio na mjestu učitelja povijesti. Od škole, kako piše taj dnevni list, prima mjesečnu naknadu od dvije trećine iznosa svoje dotadašnje pune plaće, a ta naknada iznosi 8099 kuna bruto.

Na posao ne dolazi jer je pod suspenzijom zbog kaznenog postupka na sudu u Zagrebu. Ravnateljica Osnovne škole Podturen Marijana Cerovec kontaktirala je Ministarstvo obrazovanja zbog utvrđivanja navoda da Bunjac uistinu ima zaposlenje u drugoj državi. O tome je sam pisao više puta na društvenim mrežama.

”Zaposlenik je naše škole, ali je udaljen s posla sukladno članku 106. Zakona o odgoju i obrazovanju. Ne mogu i ne smijem govoriti o primanjima zaposlenika. Poduzela sam s Ministarstvom određene korake u smislu utvrđivanja činjenice zaposlenja u Irskoj”, rekla je ravnateljica za Jutarnji list.

Prema Zakonu, ako škola kao poslodavac sazna da se protiv osobe u radnom odnosu vodi kazneni postupak, taj se zaposlenik udaljava s posla do obustave kaznenog postupka, odnosno pravomoćne sudske presude. Za to vrijeme Zakon omogućava pravo na naknadu u visini dvije trećine prosječne mjesečne plaće koju je ostvarivala u posljednja tri mjeseca rada.

Ministarstvo obrazovanja obratilo se Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a ono hrvatskom Veleposlanstvu u Dublinu. No, iz Dublina je stigla odbijenica s objašnjenjem da su podaci o radnom statusu štićeni uredbom o zaštiti osobnih podataka.

Iako su novinari dnevnog lista kontaktirali s njim, Branimir Bunjac je odbio komentirati situaciju s plaćom i svojim zaposlenjem u Irskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close