Bivši političari kao poduzetnici: Neki su propali, nekima neočekivano posao cvate

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2020. u 09:47
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Mislili su da znaju voditi državu, a nisu mogli ni vlastitu firmu…Slobodna Dalmacija napravila je popis hrvatskih političara, propalih poduzetnika, uz neke iznimke.

Nikicu Valentića smatra se jednim od najuspješnijih hrvatskih premijera, piše Anita Belak Krile za Slobodnu Dalmaciju.

Vodio je Vladu u teškim vremenima, za njegova mandata zaustavljena je inflacija i uvedena kuna, naoružana je Hrvatska vojska za oslobodilačke operacije, zbrinuto je 650 tisuća izbjeglica i prognanika.

No, kad je zagazio u privatne vode i počeo se baviti vlastitim biznisom – potpuno je krahirao. Njegovo poslovno carstvo gotovo je u potpunosti otišlo na bubanj.

Prema izvješću koje je ovaj tjedan stečajna upraviteljica “Nive inženjeringa” (tvrtke koju je osnovala “Niva” d.d. i kojoj je na čelu bio bivši premijer Nikica Valentić) predala zagrebačkom Trgovačkom sudu, dosad je na bubnju prodano 99 nekretnina te propale tvrtke od koje su vjerovnici potraživali čak 130 milijuna kuna.

Prodavanje nekretnina na bubnju samo je nastavak urušavanja poslovnog carstva koje traje već godinama.

Kad se koncem 1995. godine povukao iz politike, Valentić je počeo biznis s uvozom malezijskih automobila “Proton” te tvrtkom za osiguranje, no to je ubrzo propalo. Potom se prebacio na nekretnine, na atraktivnim lokacijama u Zagrebu gradio je nekoliko stambenih kompleksa. Tu je neko vrijeme posao išao dobro, no s dolaskom ekonomske krize, kola su munjevito krenula nizbrdo.

Iz godine u godinu tvrtka je bilježila velike gubitke, a računi su stalno bili u blokadama.

Nije Valentić jedini visokopozicionirani političar kojemu je puno bolje išlo upravljanje državnim poslovima nego vlastitim. Jednako loše kao i on na tržištu su prošli i nekadašnji ministar gospodarstva liberal Goranko Fižulić, te Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade i bivši čelnik HNS-a, danas šef Reformista.

Tko se ne sjeća  “Magme”, “Turbo limača” i “Turbo sporta”?! Nema kuće u kojoj nije bilo igračke ili dječje odjeće iz “Turbo limača”.

Prije ulaska u politiku, Goranko Fižulić imao je zavidan poduzetnički staž. Sa suprugom Biserkom stvorio je “Magmu” d.d. u okviru koje je bilo i dječje carstvo “Turbo limač”, te trgovine “Turbo sport”. Bio je zastupnik brendova kao što su Esprit i Mexx, a u ožujku 2003. osnovana je i Magma International u Hong Kongu.

Prihodi su mu nadilazili milijardu kuna. Onda je 2008., sve krenulo nizbrdo: tvrtka u stečaju i dvije bolesti, koje je prebrodio. Fižuliće pogađa ekonomska kriza, a cijena dionica pala je s nekadašnjim 315 kuna na samo 1,2 kune.

– Prošao sam kroz iznimno teško razdoblje svog života. Osim dviju bolesti, doživio sam i poslovni krah. Ali u svakoj nevolji treba tražiti novu priliku. Sad počinjem iznova – kazao je svojedobno Fižulić u razgovoru za Globus.

Priznao je kako je čak razmišljao i o samoubojstvu.

– Nisam htio nanijeti bol i patnju svojoj obitelji. Izvukao sam se bez lijekova i doktora – ispričao je.

Poslije je pokušao pronaći svoje mjesto u industriji 3D printinga, pokrenuo je online servis “LikeFigures”. Danas je javnosti poznatiji kao kolumnist Telegrama.

Sadašnji varaždinski župan Radimir Čačić bio je ministar graditeljstva i prvi potpredsjednik Vlade u doba kad su se gradile autoceste po Hrvatskoj. Prije dolaska u Vladu bio je uspješan poduzetnik, no ta su vremena odavno prošla. Okosnica nekadašnjeg Čačićeva građevinsko-turističkog poslovnog carstva, tvrtka “Coning” d.d., već je godinu i pol dana u stečaju, a upravo ovih dana čeka se prodaja nekretnina procijenjenih na oko 180 milijuna kuna.

Varaždinski Trgovački sud najavio je prodaju hotela Trakošćan i apartmanskog naselja Zelena punta u Kukljici na otoku Ugljanu u vlasništvu “Coninga” d.d. u stečaju.

Poslovne udjele u tvrtki Čačić odavno nema, no ima ih u tvrtki “Coning Alfa”. U trenutku proglašenja stečaja “Coninga” većinski vlasnik bila je tvrtka “Coning Alfa” u suvlasništvu Radimira Čačića. I u Coning Alfi je otvoren stečaj 2018. godine.

Politika je u Hrvatskoj često bila ulazna viza za svijet biznisa i poduzetništva, no bilo je i obrnutih slučajeva, poput Željka Keruma koji se nije proslavio kao splitski gradonačelnik, a u saborskim klupama je izgledao kao došljak iz svemira.

Većina nekadašnjih dužnosnika, koji nisu završili po zatvorima kao Ivo Sanader, ili ne čekaju suđenja kao Nadan Vidošević, danas rade konzultantske poslove ili su se ubacili u dobro plaćeni bankarski sektor, odnosno u još bolje zlatne koke –  sportske organizacije, kao što je primjerice, Hrvatski olimpijski odbor (Zlatko Mateša).

Među nekadašnjim političarima ima i onih koji danas dobro žive, iako su im prvi koraci u poduzetništvu bili potpuni promašaj. Jedan od takvih je i nekadašnji Tuđmanov savjetnik Ivić Pašalić, liječnik opće prakse, koji se nakon izlaska iz politike počeo baviti građevinskim biznisom. Dugo je vremana bio neuspješan, kako je koji posao započinjao, tako je vrlo brzo propadao.
Ipak, u zadnje vrijeme, otkad se okrenuo razvoju proizvodnje dizajnerskog namještaja od masiva, posao mu je krenuo. Njegova tvrtka “Mundus Viridis” dobila je lani i prestižnu nagradu Red Dot za dizajn u kategoriji namještaja za dom.

– U drvnoj industriji je prašina, radi se od šest, to je jedan krvavi posao, ali sam vrlo zadovoljan. Ne, ne razmišljam o povratku. Ovo je moj izazov, posao od kojeg živimo moja obitelj i 100 drugih zaposlenih. Ima tu izazova, ali da bi se nešto ozbiljno radilo, trebalo bi se nešto dramatično izmijeniti, treba vam krug ljudi koji uistinu želi pokazati da se i u Hrvatskoj mogu napraviti velike stvari i da to bude svjetski uspjeh – ispričao je Pašalić u Direktu, emisiji RTL televizije.

Komentirajte prvi

New Report

Close