Bivši direktor IT-a HT-a smatra da država treba intervenirati na tržištu broadbanda

Autor: Bernard Ivezić , 13. svibanj 2014. u 17:13
Sven Marušić; Photo: Anto Magzan/PIXSELL

Marušič je istaknuo da telekom tržište pruža osnovnu infrastrukturu IT-u te da se time domaćim IT poduzetnicima stvaraju loši uvjeti za poslovanje.

Država će morati intervenirati na tržištu brzog interneta, jer unazad četiri godine imamo potpunu paralizu razvoja tog tržišta izjavio je u utorak u Zagrebu na ICT Konferenciji političke strane Nacionalni forum bivši direktor IT-a Hrvatskog telekoma Sven Marušić. Ta je stranka, naime, okupila vodeće IT stručnjake da govore o budućnosti te industrije.

Marušić je istaknuo da telekom tržište pruža osnovnu infrastrukturu IT-u te da se time domaćim IT poduzetnicima stvaraju loši uvjeti za poslovanje.

Marušić, koji danas vodi uspješnu izvozno-orijentiranu IT tvrtku InfoCumulus, pojašnjava da u IT-u Hrvatska ima zdravo tržište s gotovo tri tisuće tvrtki koje se natječu za prihod od milijardu dolara. S druge strane, naglašava, u telekom sektoru imamo šačicu tvrtki oligopolista koje nisu motivirane da investiraju.

"Ti oligopolisti bilježe pad prihoda i zbog toga sve manje investiraju pa stagniramo u brzom internetu tzv. broadbandu, a to stvara loše uvjete za poslovanje IT poduzetnika i zato će država morati intervenirati", kaže Marušić.

Dodaje da nasuprot telekom sektoru, koji se danas promatra kao dio šireg pojma ICT-a, u Hrvatskoj djeluje vrlo zdrav IT sektor. Navodi da taj sektor otvara nova radna mjesta koja su među najbolje plaćenima u Hrvatskoj, i sve to, unatoč tome što sve tvrtke koje čine domaći IT sektor imaju manji prihod HT-a.

"HT ima prihod veći od sedam milijardi kuna, a sve IT tvrtke zajedno ostvare godišnji promet od 6,17 milijardi kuna i to sve odražava da se radi o dva fundamentalno različita sektora", kaže Marušić.

Pojašnjava da ipak IT treba promatrati šire, kao dio ukupnog gospodarstva, te da za razvoj IT-a treba potaknuti male i srednje poduzetnike da ulažu u IT.

"To je bitno, jer većina IT potrošnje otpada na velike tvrtke i državu kroz javne nabave a ne na malo i srednje poduzetništvo, što utječe i na našu konkurentnost", kaže Marušić.

Dodaje da u današnjim uvjetima nema interesa za ulaganjem u Hrvatsku. Navodi da mu se stoga čini da je ultimativni cilj startupa da odu iz Hrvatske, te da velike tvrtke poput Microsofta zato svoj call centar imaju u Bugarskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close