‘Bivši članovi uprave i menadžeri, nastavili su karijere na profitabilnijim pozicijama, ostavivši dugove’

Autor: Poslovni.hr , 16. svibanj 2013. u 13:12
Davor Puklavec/PIXSELL

Sindikat ‘Akademska solidarnost’ poslao je izjavu podrške radnicama i radnicima Croatia Airlinesa i Hrvatskih željeznica.

Sindikat 'Akademska solidarnost' poslao je izjavu podrške radnicama i radnicima Croatia Airlinesa i Hrvatskih željeznica. Njihovu izjavu prenosimo u cijelosti:

"U kontekstu svakodnevnih propadanja tvornica i uništavanja radnih mjesta te ofenzive usmjerene protiv javnog, zajedničkog dobra, štrajk zaposlenika Croatia Airlinesa, kao i štrajk solidarnosti koji su pokrenuli radnici Hrvatskih željeznica, predstavlja jasno artikuliran otpor takvim tendencijama kao i nezapamćenom ponižavanju radnica i radnika te pokušajima zabrane njihova prava na adekvatnu zdravstvenu skrb i zasluženo bolovanje. Na djelu su isti mehanizmi kojima je gotovo u potpunosti uništena hrvatska privreda: višedesetljetno loše upravljanje kompanijom rješava se »nužnim« rezovima radnickih plaća, umjesto da se odrede i sankcioniraju krivci koji su kompaniju u nezavidnu financijsku situaciju i doveli. Bivši članovi uprave i menadžeri, isplativši si astronomske otpremnine, nastavili su karijere na profitabilnijim pozicijama, ostavivši dugove koji će se pokrivati rezanjem plaća radnika nacionalnih avioprijevoznika i Hrvatskih željeznica.

Sindikat »Akademska solidarnost« prepoznaje u prometnom sektoru probleme simptomatične za čitavo društvo, bez obzira radilo se o pilotima, kondukterima, škveranima, tekstilnim radnicama, studentima ili sveucilišnim profesorima. Problem je zajednički: uništavanje preostalih poduzeća u državnom vlasništvu, javne infrastrukture i institucija socijalne države. Croatia Airlines – jednako kao i Hrvatske željeznice, Hrvatska elektroprivreda, ali i ustanove javnog obrazovanja – dio su zajedničkih dobara koje moramo svi zajedno i solidarno obraniti. Stoga izražavamo solidarnost s radnicima i radnicama Croatia Airlinesa i Hrvatskih željeznica koji unatoč prijetnjama uprave nastavljaju svoju borbu."

Komentirajte prvi

New Report

Close