Otišla u mirovinu s 40 godina. Požalila je već idućeg tjedna i to zbog iznenađujućeg razloga

Autor: Marta Duić , 03. ožujak 2024. u 10:00
Foto: Unsplash

To što je radila u SAD-u 11 godina omogućilo joj je da stekne ušteđevinu koja je bila još značajnija po iznosu u rodnoj joj Indiji, gdje su, naravno, troškovi života niži.

Nupur Dave smatrala je da je njezina odluka da se 2022. umirovi s 40 godina bila laka. U to je vrijeme živjela u Bengaluruu u Indiji. Radila je u Googleu deset godina u uredima tvrtke u Atlanti, Mountain Viewu i Bengaluruu. Osim toga, radila je za startupe, bila sigurna u svoje financije i bila je uvjerena da korporativno radno vrijeme od 9 do 5 više nije za nju.

“Dala sam otkaz na poslu u petak”, rekla je Dave za Business Insider.

Coworking prostori nisu inspirativni

“Do ponedjeljka navečer samo sam urlala”, nastavila je. “Plakala sam jer sam shvatila da ja jednostavno moram biti okružena ljudima”.

Dave je isplanirala cijeli svoj život nakon umirovljenja: plan je bio napisati treću knjigu, družiti se sa svojim starim kolegama i povezivati se s osnivačima i umjetnicima u coworking prostorima.

No, stvarnost prijevremenog umirovljenja pokazala se sasvim drugačijom. Ubrzo je shvatila da više neće imati isti odnos s bivšim kolegama.

“Usamljenost coworking prostora zapravo me pogodila kad sam fizički ušla unutra i sjela – bilo je potpuno prazno”, rekao je Dave o svom prvom danu umirovljenika.

Sljedećih nekoliko tjedana provela je u “coworking-space hoppingu”.

“Iako su neki od coworking prostora koje je posjetila bili rasprodani, neki jedva da su imali prometa jer su korišteni kao rezervirana mjesta za tvrtke koje su bile uglavnom udaljene”, rekla je Dave.

“Nisam sklapala prijateljstva i nisam se osjećala inspirirano okruženjem coworking prostora'”, rekla je.

Previše neovisnosti, za nju je također bilo zastrašujuće.

“Iako ljudi govore: ‘Sviđa mi se što radim pod svojim uvjetima’, ponekad je zastrašujuće biti baš tako potpuno slobodan”, rekla je Dave o njezinom umirovljenju. “Osjećala sam se kao da sama hodam u svemiru.”

Odlaskom u mirovinu s 40 godina, Dave je postala dio zajednice FIRE — financijska neovisnost, prijevremena mirovina. Za nju je odluka o prijevremenoj mirovini došla zbog financijske sigurnosti.

To što je radila u SAD-u 11 godina omogućilo joj je da stekne ušteđevinu koja je po iznosu bila još značajnija u rodnoj joj Indiji, gdje su, naravno, troškovi života niži. Dave je zarađivala oko 100.000 dolara godišnje u San Franciscu kada je napustila posao.

Prije umirovljenja radila je s financijskim savjetnikom kako bi osigurala da njezina ušteđevina bude dovoljna za pokrivanje troškova, a prodaja od njezinih prijašnjih knjiga i savjetovanja pomoći će u plaćanju svakodnevnih računa. Međutim, kritičan dio bio je njezin položaj.

“Cijela ideja FIREinga bila je moguća samo zato jer sam živjela u Indiji”, rekao je Dave. “Nema šanse da bih to mogla u SAD-u.”

“U Indiji je sve mnogo izvedivije, lakše i još uvijek možete živjeti luksuzno”, dodala je. Dave je rekla da je imala pomoćnika koji joj je dolazio pomoći oko kuhanja i čišćenja, što je koštalo od 100 do 200 dolara mjesečno.

Izazovi ranog umirovljenja

Dok su Daveini problemi s umirovljeničkim životom bili društvene prirode, neki u zajednici FIRE odlučili su se ponovno pridružiti korporativnom svijetu iz drugih razloga.

“Rano umirovljenje nije za svakoga”, ranije je za BI komentirao financijski planer Jovan Johnson.

Napisao je da će oni koji se planiraju umiroviti prije 60. godine spadati u manjinu radnika, a oni koji žele nastaviti živjeti istim životnim stilom trebaju imati jasan osjećaj što će raditi u mirovini, biti svjesni da bi zbog te odluke mogli biti izolirani i da si moraju osmisliti neke druge izvore prihoda kako bi njihov novac trajao.

Gwendolyn Merz je prethodno rekla za Business Insider da se vratila na svoj korporativni posao devet mjeseci nakon odlaska u mirovinu. Za nju je to bilo financijske prirode.

Merz je otišla u mirovinu s 28 godina u sjevernom Illinoisu nakon što je sve svoje troškove i ušteđevinu izmjerila i izračunala sve do zadnjeg penija. No, ubrzo nakon umirovljenja naišla je na neočekivane probleme. Nije mogla pristupiti dijelovima svoje ušteđevine koji su bili povezani s mirovinskim računima, nije zarađivala dovoljno od svojih sporednih poslova i plaćala je puno više za zdravstveno osiguranje.

Michelle Jackson napisala je za BI da ju je privukao pokret FIRE, ali je shvatila da ne želi čekati godinama da živi svoj život najbolje što može. Bila je u dugovima i profesionalno iscrpljena te nije imalo smisla ulagati više od 50% svojih prihoda.

Što se Dave tiče, njezina prijevremena mirovina trajala je četiri mjeseca.

Nedugo nakon umirovljenja, dobila je ulogu voditeljice posebnih projekata u tvrtki za infrastrukturu električnih vozila u Bengaluruu.

“Trenutno radim u tvrtki, ali moji su ciljevi drugačiji”, rekla je Dave. “Ne radi se o tome da izgradim karijeru ili da se obogatim ovime, nego da viđam ljude svaki dan i napravim neku vrstu predvidljive rutine za sebe.”

Komentirajte prvi

New Report

Close