Bivša uprava i Hypo oštetili državu za 42,5 milijuna kuna?

Autor: Suzana Varošanec , 25. siječanj 2017. u 07:57
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Novi predsjednik Uprave tvrdi: ‘nastavili smo proces uvrštenja dionica na ZSE, ali podaci o poslovanju za 2016. koje smo naslijedili nisu vjerodostojni’.

Zahtjev da se sudskim putem zakaže skupština dioničara Peveca koji je podnio najveći dioničar tvrtka Maloprodajna ulaganja nakon što ga je odbila nova Uprave, pokušaj je da se na silu proguraju vlastiti interesi, tvrdi predsjednik Uprave Peveca Jurica Lovrinčević.

Većina dioničara o tome ne razmišlja, kaže on te tvrdi da pravi motiv isplata zadržane dobiti –  ukupno 36 mil. kuna, od čega bi Želimir Kordič dobio oko 17,5%, što je u suprotnosti s odlukom dioničara da se sve uloži u tvrtku. "Nastavili smo proces uvrštenja dionica na službeno tržište Zagrebačke burze, no ne ide glatko jer nisu vjerodostojni podaci o poslovanju za 2016. koje smo naslijedili.

To potvrđuju dva sudska vještačenja koja smo upravo dobili. Ekskluzivno vam mogu reći kako oni tvrde da je država oštećena za 33 mil. kuna po osnovi PDV-a i za 9,5 mil. kuna poreza na promet nekretnina", kaže on. Slučaj je vezan za razlučna prava: po stečajnom planu Peveca banke su morale preuzeti nekretnine i u kratkom roku platiti PDV Pevecu, a on državi. Sve su to učinile osim Hypo banke (centri u Osijeku i Slavonskom Brodu), kaže on i dodaje: "Znalo se za porezne promjene i čekali su 3 godine kako po novim propisima ne bi morali platiti porez, čime je država oštećena ukupno 42,5 mil. kuna plus kamate od 2012."

O problemu je izvijestila Porezna u studenom, kad su sve morali dati na vještačenje, a po vještacima je Hypo dobro prošla, a država ima štetu. "Još moramo dobiti i završni račun za 2016. Radi se pritisak na Upravu zbog verificiranja nezakonitosti iz prošlosti, no sve ćemo ispitati i iznijeti dioničarima na redovnoj skupštini u lipnju kako bi se upoznali s razmjerima štete, zbog koje podnosimo kaznene prijave DORH-u", zaključuje novi šef Uprave Peveca. 

Komentari (17)
Pogledajte sve


Kakvi ste vi licemjeri. Samo pljujete po novoj Upravi bez da ste im dali priliku.

Imali su priliku. Lijepo su se iskazali! Mislim da je ovo presedan na nasoj sceni. Ovako se izblamirati… Vrh! I natezati se preko foruma sa dioničarima, a naručenim člancima se opravdavati pred javnošću. A svo to vrijeme kupovati dionice ispod stola. Zbilja… Koji smo MI licemjeri!

Umjesto da kupimo koji Bobi smoki u Pevec maloprodaja neprehrambene robe d.d. i gledamo sa strane kako uprava “rastura”!




Sada bi svima trebalo biti jasno zašto je društvo iz Maloprodajnih ulaganja nervozno. Očito da im gori pod nogama. Bravo za novu Upravu! Samo naprijed!

Evo meni i dalje nije jasno, jedino što mi je kristalno jasno je da ste Vi na forumu od jutros.
[/quote]

A da? Inače se novi korisnici ne mogu uključiti u raspravu i iznijeti svoje mišljenje jer je to privatizirano ili?

[/quote]

Vi se niste uključili u raspravu, Vi branite neobranjivo sa elementima ulizivanja. Ja ne vjerujem upravi koja uporno prodaje priču o lošoj fin. situaciji u pvcm, a istovremeno još upornije nadokupljuje dionice te izbjegava uvrštenje na službeno tržište.

Ako postoje kosturi treba ih iznijeti i procesuirati ali isto tako podaci o redovnom poslovanju se ne mogu sakrivati od vlasnika (dioničara). Naravno da Vi to znadete ali…


Kakvi ste vi licemjeri. Samo pljujete po novoj Upravi bez da ste im dali priliku i svi se pravite kako ste objektivni. A neće nitko reći koliko se čovjek trudi i za dobrobit radnika. Neželi izvući lovu i zadržati svu dobit za sebe kao što to hoće Kodrić, neg ulaže u ljude.

Zaposlenicima Peveca božićnica, sistematski i dar za dijete



Ljiljana Kolobarić, prvo što sam napisao tvom suradniku je da mu čestitam što je izabran za člana uprave. Onda sam pitao kako će odvojiti svoj vlasnički interes kod dobavljača s obvezom postupanja u korist Peveca kao njen član uprave za nabavu. Pa zašto je lagao o dostupnosti financijskih rezultata. I još hrpu toga, al on zine samo da nam velikodušno priopći loše vijesti dok preko svoje firme nastavlja kupovati dionice, baš lijepo od njega.
Inače božičnica je ove godine bila 1000 kuna, a prošle 2.200, to je isto baš lijepo od njega.

Neka se iznose problemi za Društvo a ovo je jedan od njih, ali treba onda objaviti i Financijska izvješća.
OK, idemo vidjeti konkretno koliki su sudski sporovi, koliki su štetni ugovor od strane Šketa ukoliko postoje i sl. (Nije očito Šket takav kakvim ga se predstavljalo).

Dioničari to moraju znati. Ukoliko Lovrinčević uskoro ne promjeni priču po ovom pitanju dovest će se u situaciju da će izgubiti povjerenje već na prvoj Skupštini.

Za izlistanje koliko toliko razumijem da ne smiju žuriti jer odgovaraju za sve podatke, ali ni to ne mogu odgađati do unedogled.

New Report

Close