Bilježnici pred važnim izmjenama uz podršku Komore

Autor: Suzana Varošanec , 03. prosinac 2018. u 22:01
Lani 13 posto manje ovrha/Duško Jaramaz/PIXSELL

Zagovaraju uvođenje centralizirane dodjele ovršnih predmeta kao što je to slučaj s ostavinskim predmetima.

Digitalizacija je sveprisutni trend u hrvatskom pravu pa je logično da s vremenom bude uvedena u ovršnom postupku, kaže predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore (HJK) Lucija Popov.

HJK već duže vrijeme zagovara uvođenje centralizirane dodjele ovršnih predmeta kao što je to slučaj s ostavinskim predmetima, pa kako navodi s obzirom na to da je Ministarstvo pravosuđa izložilo nacrt koji obuhvaća centralizaciju dodjele predmeta i pored toga pretežno elektroničko vođenje postupka, "ovu reformu ocjenjujemo kao vrlo pozitivan korak u budućnost za hrvatsko pravosuđe."

Uz podršku e-sustavu dodjele predmeta od strane HJK, ističe i višestruke prednosti- veću brzinu i niži trošak te individualniji pristup, tj. veću učinkovitost.

"U pravilu nije popularno hvaliti išta što ima veze s ovrhom, ali ona je nužni dio pravnog sustava, pa je važno da se o njoj ozbiljno i odgovorno govori. Ovaj model ocjenjujemo kao socijalno osjetljiv bez narušavanja interesa vjerovnika i nadamo se da će ga javnost prepoznati kao pravedan", zaključuje Popov.  No, je li to točka na 'i' nakon što je iz notarijata prezentirano i stajalište suprotno Komorinom, pokazat će se uskoro na održivosti ideje da notari nastupaju u ulozi povjerenika.

Ako je bilježnik povjerenik, treba biti plaćen kako i sudski vještak – od Ministarstva, ne od stranke, a pitanje je zašto tako ne rade u ostavinama. Inače, novih je ovrha lani bilo 640.000, tj. 13% manje nego 2016., a ostavina 60.000 ili neznatno više nego 2016. 

Komentirajte prvi

New Report

Close