‘Bili ste više od 10 dana na bolovanju tijekom godine? Za vas nema božićnice’

Autor: Poslovni.hr , 18. prosinac 2019. u 09:08
Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Obavijest zaposlenicima izazvala je cijelu lavinu komentara.

Zaposlenici Osatine grupe, jednog od najvećih poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj, ove godine neće dobiti božićnicu ako su tijekom godine bili na bolovanju više od deset dana. Bivši i sadašnji zaposlenici navode kako u tvrtki vlada atmosfera straha te se krše njihova prava.

Kako piše Dnevnik.hr, zaposlenici ove poljoprivredne tvrtke obaviješteni su kako se "počevši od 1. studenog 2019. primjenjuje novi način obračuna bonusa u svim firmama" te svim onima koji u mjesecu imaju jedan dan bolovanja bonus neće biti obračunat, dok božićnica neće biti isplaćena radnicima koji su tijekom godine na bolovanju bili više od deset dana.

Obavijest zaposlenicima koja je objavljena na Facebook stranici Cibalae izazvala je cijelu lavinu komentara, a kakva je situacija u tvrtki, provjerili smo za zaposlenikom (podaci poznati redakciji) koji ne želi da mu objavimo identitet.

"Kad je riječ o bolovanju, ponašaju se kao da nam je netko napisao ispričnicu kod kuće. Nije stvar samo u ovoj odluci o božićnici. Bolovanja inače ne toleriraju i odredili su nam koliko maksimalno smijemo biti bolesni. Puno zaposlenika koji su nastradali na poslu nemaju pravo na bolovanje", priča izvor portala Dnevnik.hr.

Navodi kako su uvjeti na radnom mjestu neizdrživi te su radnici svakodnevno izloženi brojnim prijetnjama, kao i malverzacijama s prekovremenim satima i radnim vremenom. 

"Zavladala je atmosfera straha, ljudi se boje bilo što reći ili otići na bolovanje", kaže zaposlenik te poručuje kako su zbog bolovanja i njemu prijetili otkazom, iako komisija nije utvrdila regularnosti.

Govori nam kako je ovo prvi put da je donesena ovakva odluka o božićnici koja iznosi 2500 kuna te smatra kako će je ove godine možda dobiti samo 20 posto zaposlenih koji zadovoljavaju uvjete, piše Dnevnik.hr.

Komentari (6)
Pogledajte sve


Poslodavac odlučuje o Božićnici i nagradama. U ruralnim krajevima poslodavci se susreću sa sindromom radnik-seljak gdje radnici za vrijeme sjetve, žetve, kolinja i dr. uzimaju lažna bolovanja.

u cijeloj dalmaciji i primorju, radi pripreme sezone, radnici, pogotovo završnih radova u građevini i instalateri, od 03. mj. uzimaju bolovanja da bi odradili privatan fuš…u 16.00 sati na radilištu ne možeš naći niti jednoga jer svi rade sa strane a poslodavci šute jer nemaju alternativu nego trpe slabu učinkovitost fušom premorenih radnika koji se na redoviti posao dolaze “odmoriti”!

Poslodavac odlučuje o Božićnici i nagradama. U ruralnim krajevima poslodavci se susreću sa sindromom radnik-seljak gdje radnici za vrijeme sjetve, žetve, kolinja i dr. uzimaju lažna bolovanja.

Ne kupujem vise od njih.
Atmosfera straha?
Sta se imas bojati?
Ako te netko za.ebava zalijepis mu sljagu i ides dalje.

https://www.google.hr/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://ombudsman.hr/propisi/zakon_o_diskriminaciji.pdf&ved=2ahUKEwiM-pTygL_mAhWGAxAIHXwqAY8QFjABegQIBxAB&usg=AOvVaw2OBNCIBSYkpYwTZLwTaGTp

New Report

Close