Bijela knjiga sa šest stavki za ‘popravni’

Autor: Poslovni dnevnik , 20. studeni 2017. u 21:59
Na skupu su bili i Martina Dalić, Boris Vujčić te Marko Jurčić

Ključni generator rasta izravnih stranih ulaganja i dalje zadržana dobit, upozorio je guverner.

Za "buđenje" poticajne poslovne i investicijske klime te poboljšanje konkurentnosti Hrvatske  ključno je unapređenje na područjima pravna nesigurnost, porezne obveze, parafiskalne naknade, javna uprava i pravosuđe, pitanja rada i pristupa financiranju.

Tih šest stavki istaknulo je  Udruženje stranih ulagača petom izdanju svoje tzv. Bijele knjige – publikacije o poslovnoj i investicijskoj klimi i preprekama za ulaganje u Hrvatskoj.  Glavni urednik Bijele knjige Hrvoje Stojić na jučerašnjem je zagrebačkom predstavljanju poručio kako su u njoj sadržani i konkretni prijedlozi Udruženja za "makeover" ovih stavki.

Predsjednik Udruženja stranih ulagača Mladen Fogec istaknuo je tom prilikom da se značaj hrvatskih tvrtki u stranom vlasništvu svake godine povećava posebice u području prihoda, investicija i izvoza u hrvatskom gospodarstvu. "Hrvatskoj treba promjena mentaliteta i načina na koji se percipiraju strani ulagači", upozorio je.Guverner Hrvatske narodne banke Borisa Vujčić u svojoj je prezentaciji istaknuo da su se ulaganja u našu zemlju počela oporavljati, ali da su i dalje lošija od pretkriznih.

"Ključni generator rasta izravnih stranih ulaganja i dalje zadržana dobit, dok su vlasnička ulaganja skromna", rekao guverner istaknuvši kako su za gospodarski rast, ali i zdraviju poslovnu klimu danas ključni obrazovanje i ljudski kapital.  

Komentirajte prvi

New Report

Close